12.8 C
Zagreb
Subota, 15 lipnja, 2024

Preminuo je Miroslav Lilić, voditelj koji je objavio da je umro Tito

Napustio nas je novinar i bivši televizijski urednik

Pročitajte još:

Preminuo je televizijski velikan Miroslav Lilić, doznaje Večernji list.

Lilić je rođen 8. travnja 1944. godine u Siveriću u blizini Drniša, a iza sebe je ostavio suprugu Elu Lilić s kojom ima kćer Mateu.

Diplomirao je jugoslavensku i komparativnu književnost. Godine 1967. zaposlen je na Televiziji Zagreb, od 1978. bio je odgovorni urednik Informativno-političkoga programa, a u konkurenciji TV dnevnika JRT-a dvaput je osvojio nagradu za najbolje uređen i vođen dnevnik. Lilić je bio i urednik programa TVZ-a od 1986., a potom i direktor programa.

Bio je glavni urednik programa TVZ-a od 1986, potom direktor programa. U tom razdoblju TVZ preuzima vodeću poziciju u JRT-u i jača suradnju s Eurovizijom. Bio je šef JRT poola Olimpijskih igara u Seulu 1988.

U vrijeme jačanja velikosrpskoga nacionalizma i u TV programima Lilić je jedan od inicijatora izlaska TVZ-a iz zajedničkoga nedjeljnog Dnevnika 1989., potom i iz cijeloga informativno-dokumentarnog programa JRT-a.

U neovisnoj Hrvatskoj Lilić je bio glavni urednik HTV-a.

Sudjelovao u pokretanju Programa za slobodu
U Domovinskom ratu osmislio je i sa suradnicima pokrenuo 24-satni Program za slobodu, jedan od najzahtjevnijih projekata u povijesti TVZ-a, te inicirao suradnju s autorima i izvođačima antiratnih glazbenih spotova (Stop the War T. Ivčića te Moja domovina Z. Tutića i R. Dujmića).

Lilić je bio savjetnik glavnoga ravnatelja HRT-a za program 1992., od 1994., predsjednik uprave diskografske kuće Croatia records, član uprave Jadran filma, a 2000. osnivač te direktor i glavni urednik programa prve privatne televizije s nacionalnom koncesijom Nove TV.

Na HRT se vraća 2005. kao savjetnik glavnoga ravnatelja za program. Autobiografiju Bez reprize objavio je 2011. Među gledateljima zapamćen i po priopćenju o smrti predsjednika Jugoslavije J. Broza Tita.

Dobitnik je Zlatnoga pera HND-a 1976. i 1984. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 2007., nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i odlikovan Redom hrvatskoga pletera.

Objavio da je umro Tito
Lilić je ostao upamćen jer je prvi objavio vijest da je umro Josip Broz Tito. U svojoj autobiografiji Lilić je opisao što se odvijalo u studiju dok je čitao vijest o smrti Tita.

“S režiserom i urednikom Nedjeljnog popodneva Sašom Zalepuginom dogovoreno je da kad mu se kaže da prekine emitiranje emisije, odreže sliku na dva prazna stolca koja su bila pripremljena u studiju… Došla je vijest i odmah smo prekinuli program. Stoje ta dva stolca. Uzeo sam Tanjugovu vijest bez prepisivanja i krenuo prema studiju.

– Gledam u kameru, pali se crveno svjetlo, čitam: ‘Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije radničkoj klasi i narodima Jugoslavije: umro je drug Tito…’

Pročitao sam vijest, gledao još par sekundi u kameru i htio ustati sa stolca. No, na svoj užas shvatim da na sebi imam plave traperice koje sam zaboravio zamijeniti crnim hlačama!

Ostanem sjediti, režiser me drži u kadru i dodam što mi je prvo palo na pamet: ‘Poštovani gledatelji, od ovog trenutka Jugoslavenska radiotelevizija započinje emitiranje izvanrednog programa'”, napisao je Lilić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
13.6 ° C
14.9 °
10.8 °
89 %
1kmh
4 %
Sub
28 °
Ned
27 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sri
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: