10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Umro bivši papa Benedikt XVI.

Bviši papa (95) bio je danima u teškom stanju, a u Vatikanu su molili za njega.

Pročitajte još:

Preminuo je papa Benedikt u 95. godini, javlja BBC. Podsjetimo, bio je danima u teškom stanju, a u Vatikanu su molili za njega.

Molitve u rodnoj Njemačkoj

Za Benedikta, rođenog u Bavarskoj, vjernici su molili i u njegovoj domovini Njemačkoj.

U Crkvi sv. Oswalda u Marktl am Innu, gdje je bivši papa kršten, na tronošcu pokraj krstionice stoji fotografija Benedikta XVI. a na zidovima su snimke njegova posjeta rodnom gradu 2006., javlja AFP.

Na Trgu svetog Petra u Rimu mnoštvo turista i hodočasnika fotografirali su se ispred božićnog drvca i jaslica.

“Bio je velik papa, možda slabo shvaćen u dijelu katoličkog svijeta, ali je služio Crkvi. Ostavio je iznimne propovijedi i pisane radove”, rekao je za AFP Carmelo Dellisanti.

Rođen kao Joseph Ratzinger u Njemačkoj, Benedikt je imao 78 godina kada je 2005. postao jedan od najstarijih papa ikada izabranih.

Tijekom većeg dijela njegova papinstva, Katolička se crkva suočavala s optužbama, pravnim zahtjevima i službenim izvješćima o desetljećima zlostavljanja djece od strane svećenika.

Ranije ove godine bivši papa je priznao da su počinjene pogreške u rješavanju slučajeva zlostavljanja dok je bio nadbiskup Münchena između 1977. i 1982. godine.

Benedikt u Zagrebu 2011: Hrvatska pripada zajednici europskih naroda
Papa Benedikt XVI. početkom lipnja 2011. boravio je u dvodnevnom pastoralnom pohodu Hrvatskoj, pružio joj snažnu potporu ulasku u EU, družio se s mladima na Jelačićevu trgu i okupio gotovo pola milijuna ljudi na misi na hipodromu.

Papa je oba dana, 4. i 5. lipnja, proveo u Zagrebu.

Nakon sastanka s tadašnjim državnim čelnicima, Ivom Josipovićem i Jadrankom Kosor, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) okupio je ‘kremu’ hrvatskog političkog, kulturnog, javnog i vjerskog života i govorio im o savjesti kao temelju slobodnog i pravednog društva na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini.

Naglasio je da Hrvatska svojom bogatom kulturnom i vjerskom baštinom može obogatiti Europu kojoj je povijesno i kulturalno oduvijek pripadala.

Hrvatska je u EU ušla dvije godine poslije, 1. srpnja 2013.

Prvi dan posjeta papa je završio molitvenim bdijenjem s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića. Tada je s papom uz pjesmu i ples slavilo oko 50 tisuća mladih iz Hrvatske i susjednih država.

Drugi dan posjeta obilježila je misa na zagrebačkom Hipodromu uz sudjelovanje više od 400 tisuća vjernika.

Poruka roditeljima
Papa im je poručio da je u današnjem društvu više nego prije potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji koje je pozvao da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti i moliti.

Poslijepodne je predvodio molitvu u zagrebačkoj katedrali, pomolio se na grobu blaženoga Alojzija Stepinca i Katoličku Crkvu u Hrvatskoj pozvao da bude moralna savjest društva.

Pohod pape Benedikta XVI. bio je četvrti pohod poglavara Katoličke Crkve Hrvatskoj. Njegov prethodnik Ivan Pavao II pohodio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998., 2003.), a nasljednik Franjo još nije.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: