11.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Nijemci su razotkrili Novaka: Je li Đokovićev pozitivni test lažiran? Pojavio se novi dokaz

Pročitajte još:

Srpskom tenisaču Novaku Đokoviću vraćena je viza nakon što ga je australski sudac oslobodio svih optužbi, ali ministar migracija Alex Hawke i dalje zadržava pravo poništiti mu vizu u bilo kojem trenutku.

Podsjećamo, sud je srpskom tenisaču odobrio vizu koju ministar imigracije još uvijek može povući. Svaki dan cure novi detalji pa je danas poznati teniski novinar objavio vijest o tome kako je nešto čudno s Đokovićevom covid-potvrdom koja nekad daje pozitivan, a nekad negativan rezultat.

Njemački Spiegel piše kako je stigao do novog dokaza da nešto nije u redu s Đokovićevom potvrdom.

Đoković ipak nije bio pozitivan 16. prosinca nego kasnije?
Prema pisanju njemačkog lista, u dokumentaciji Zavoda za javno zdravstvo Srbije stoji da je Đoković 16. prosinca u 13:05 odradio PCR test, koji je sedam sati kasnije pokazao pozitivan rezultat.

No, Spiegel navodi da je sporno što je taj rezultat u digitalnoj oznaci zaveden tek 26. prosinca u 14:21. Njemački list navodi da se digitalna oznaka obično unosi samo nekoliko minuta nakon što stignu rezultati odrađenog testa.

Đokovićevi odvjetnici, piše dalje Spiegel, prezentirali su dva testa – pozitivni test iz 16. prosinca i negativni test iz 22. prosinca, koji su bili potrebni za dobivanje vize. Tako su namjeravali dokazati da se Đoković zarazio pa oporavio od korone. Taj, negativni test, napravljen je 22. prosinca i već tad je označen digitalnom oznakom.

Spiegel je problem uočio kad je skenirao QR kod s potvrde o pozitivnom testu koja je prezentirana javnosti, koja datira iz 16. prosinca. Naime, ovog ponedjeljka je skeniranje pokazalo da je taj test negativan, što pobija Đokovićeve tvrdnje o tome da je 16. prosinca bio zaražen. Ipak, samo par sati kasnije kod je ponovno skeniran, a rezultat je bio da je test pozitivan.

Nijemci pišu i o drugim detaljima koji Đokovićevu priču dovode u problem.

Sistem testiranja u Srbiji takav je da dodjeljuje identifikacijski broj za svaki tekst. Broj Đokovićevog pozitivnog testa, navodno uzetog 16. prosinca je 7371999. Ipak, identifikacijski broj negativnog testa, navodno uzetog 22. prosinca, je za 50 tisuća manji.

“Ti brojevi se dodjeljuju jedan za drugim”, kažu njemački IT stručnjaci koji su dodatno proučili slučaj. Prema njihovim nalazima, negativan test proveden je prije pozitivnog i unesen je u bazu, a ne obrnuto, kako tvrde Đokovićev odvjetnički tim i srpsko ministarstvo zdravlja.

Takvu tezu potvrđuje činjenica da je između 22. i 26. prosinca u Srbiji napravljeno točno 50 tisuća testova, što odgovara razlici između dvaju Đokovićevih testova.
Temeljem tih dokaza, piše Spiegel, najvjerojatnije objašnjenje je da je pozitivan test naknadno unesen u bazu i to 26. prosinca, a ne 16. Njemački list postavlja brojna druga pitanja. Znači li to da je Đoković bio pozitivan mnogo kasnije nego tvrdi, je li se testovima manipuliralo na drugi način i kako se može objasniti činjenica da je digitalna verzija rezultata testa pokazala da je riječ o negativnom testu 10. siječnja.

Na sva ova pitanja, pišu Nijemci, odgovore moraju pružiti Đoković i nadležne srpske zdravstvene institucije.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.1 ° C
12.6 °
8 °
87 %
2.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
24 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: