15.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Dalić pripremio sastav u kojem Vatreni još nikad nisu zaigrali?! Nova uloga za Perišića

Ne promijeni li izbornik ovu odluku u zadnji čas Dinamov as će biti lijevo krilo, a Perišić branič

Pročitajte još:

Zlatko Dalić priprema ofenzivnu postavu za De Kuip, Luki Ivanušecu smiješi se prilika života! Dinamov lijevo krilo toliko je oduševilo izbornika izvedbama ovog proljeća da ga je u Rijeci na treninzima pripremao za startera i ne promijeni li izbornik ovu odluku u zadnji čas Ivanušec će biti lijevo krilo, a Ivan Perišić lijevi branič!

O konceptu igre Vatrenih nećemo pisati jer ne treba previše otkrivati Ronaldu Koemanu i njegovim “psima tragačima”, no vijesti iz našega tabora govore da bi osim Ivanušeca mogao startati i Domagoj Vida na poziciji stopera. To znači da bi postava bila: Livaković – Juranović (Stanišić), Vida, Šutalo, Perišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Ivanušec.
Točno u tom sastavu Vatreni nikad nisu igrali, iako je Perišić, kojeg su od napadača treneri a la Conte napravili bekom, već imao u vatrenom društvu poziciju u obrani s Marokom u ogledu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu i odigrao je jako dobro.

Perišić je igrački i fizički monstrum, koji je često bio spreman za kolektiv progutati sve što je trebalo i odraditi po idejama stožera.
Dalić u Rotterdamu ima samo jedan trening na De Kuipu, a da misli ponuditi više ofenzivne strategije govore i riječi Diona Drene Belje na press-konferenciji kad je valjda nehotice, što može karakterizirati “zelenog igrača”, otkrio da su “namirisali” slabosti Oranja kod građenja akcija koje pokreću iz zadnjeg reda, te će nastojati presingom ukrasti što više lopti u toj crvenoj zoni.
Ivanušec je u sezoni HNL-a zabio 12 golova, od toga 10 u drugom dijelu, on je igrač eksplozije koji u prvom koraku radi prednost i što je bliže golu to je opasniji. Za Hrvatsku ima 12 nastupa, no ovo bi mogla biti njegova najveća utakmica potvrdi li izvedbom sve komplimente koje mu lijepe stručnjaci. Kako nema priča o konkretnim ponudama, Ivanušec ima dvostruki motiv, ne samo zbog uspjeha Vatrenih, nego bi vrhunskom izvedbom vjerojatno natjerao ozbiljne europske klubove da kod njih sazrije uvjerenje kako je pravo pojačanje.

Konzervativna varijanta
Dalić oko njega nije kalkulirao. Kad je igrao ispod razine, nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo, uskratio mu je mjesto među 26, a sad kad je uzletio ima ga u vidu za startera. Mislav Oršić je napravio transfer u Southampton i tada mu je smrknulo, a Ivanušecu je svanulo, uzeo je sve što je imao Oršić, i poziciju u modrom dresu, i sada u reprezentaciji. Izbornik je na poluvremenu polufinala s Argentinom dao šansu Oršiću na krilu, a Perišića povukao ne beka, tako su igrali od početka za broncu. Oršić je u Kataru bio izvrstan, može li Ivanušec ponuditi reprizu u Rotterdamu? Ona konzervativna varijanta bila bi da krilo igra Perišić, a Sosa na braniču…

Osim Ivanušeca, izbornik Dalić je na treningu u prvu postavio stavio Domagoja Vidu kao partnera Josipu Šutalo na mjestu stopera. Ustraje li u tome, Martin Erlić će ostati na klupi, a izbornik opet dati prednost iskustvu kao u Kataru, kad je Lovrena pretpostavio Šutalu.

Logika za senatora
Vida ima točno stotinu nastupa za Vatrene i jako dobru sezonu iza sebe, s AEK-om je osvojio prvenstvo i grčki kup, pa ima logike da započne susret. Koliko god su Erlić i Šutalo već odigrali impresivne utakmice zajedno i očekivanje javnost je bilo da će oni postati tandem nakon ozljede Gvardiola. Na posljednjem treningu druga ekipa je uvjerljivo svladala prvu, može li to utjecati na stožera kod konačne odluke? U pravilu se ne povode za time.

Čija bi ovo mogla biti velika utakmica? Perišić, koji desetak godina vuče Vatrene, treba samo jedan pogodak da postane broj 1 na listi strijelaca svih vremena iza Davora Šukera (45), trenutačno je na 33 gola kao i Mario Mandžukić. Imao je sezonu u “radnom kombinezonu” u Tottenhamu sa samo jednim pogotkom i osam dodavanja za gol, ordinirajući daleko od vrata suparnika. No, Perišić je uvijek jedan od ključnih Hrvata i o njegovom raspoloženju ili neraspoloženju puno ovisi. Česti su prigovori da s Bornom Sosom ne djeluje svaki put najbolje, a tandem Ivanušec – Perišić sugerira da će Hrvatska na lijevoj strani tražiti rješenje utakmice. Ili dobiti ili pasti.

Dobra najava
Je li ovo trenutak za veliku utakmicu Andreja Kramarića, koji govori kako se izvrsno spreman, a kad se tako osjeća znao je lomiti jake obrane. Imao je već povijesnih nastupa i golova, ali u ovoj Ligi nacija malo je dao, zabio je samo Francuskoj u Splitu s bijele točke, pa nekako zazivamo njegov pogodak.

Ili je možda čas da svoju najveću utakmicu za Vatrene odigra Mario Pašalić. Premda mu uloga desnog krila nije “urezana u kožu”, s te pozicije dolazi u šanse, kao u Bursi, duže ga u reprezentaciji neće gol, no zabio je dva u finišu Serie A za Atalantu, što može biti dobra najava. Autor je pobjedničkog hica u Kopenhagenu s Danskom.

Ako neće nitko od njih, hoće li najveći junak još jednom biti Luka Modrić? Kapetan igra turnir za kojeg se specijalno pripremao jer pamtimo da je lani kazao kako da do kraja karijere najviše želi trofej s Hrvatskom. Maštao je da to bude na Svjetskom prvenstvu kao kruna karijere, malo je nedostajalo, ali sad je šansa. Ne bude li drugačije, neka još jednom najveće lovorike pokupi Dominik Livaković, makar i da brani jedanaesterce jer nije bitno na koji način, ključno je ući u finale.

Nizozemska je rival kojeg bi malo tko dekapitirao na njezinom terenu i zato je to jedna od večeri u kojoj će Vatreni morati biti pravi, daleko bolji i taktički spremniji nego s Messijem i društvom na Lusailu ne bi li slavili. U protivnom, čeka ih borba za treće mjesto u Ligi nacija.

Lučonoša ambicija može biti svako tko dobije šansu od prve minute ili kasnije, puno se očekuje od Brozovića i Kovačića, iako je pitanje Mateovo forme prisutno, od stopera i desnog beka do osvježenja koja će se nuditi s klupe…
Sve će biti dobro tko god da odigra dobitnički potez, samo da to ne bude netko od Nizozemaca.

MOGUĆA POSTAVA

Livaković – Juranović (Stanišić), Vida, Šutalo, Perišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Ivanušec.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.6 ° C
17.1 °
13.8 °
82 %
1.5kmh
20 %
Sub
22 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: