6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Evo kako će izgledati sljedeća Liga nacija: Vatreni mogu na Srbiju ili BiH, a mogli bi doći i Brazilci ili Argentinci?!

Pročitajte još:

Treće izdanje Lige nacija približava se kraju. Ostalo je još da se odigra Final Four na kojem sudjeluju Hrvatska, Španjolska, Italija i Nizozemska, te kvalifikacijski turnir za ostanak u skupini C kojeg igraju Gibraltar, Cipar, Litva i Bjelorusija. No, nakon završnih utakmica odigranih u utorak uglavnom je poznat sastav skupina za četvrto izdanje ovog natjecanja koje će se igrati 2024. i 2025. godine.

U elitnoj, skupini A, uz Hrvatsku su svoj status sačuvale Nizozemska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska, a ispali su Austrija, Češka, Engleska i Wales. Umjesto njih u skupini A će igrati Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija te Škotska.

U skupini B će igrati Austrija, Češka, Engleska, Wales, Finska, Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora te novopridošle Gruzija, Grčka, Turska i Kazahstan.

U skupini C će igrati Rumunjska, Švedska, Armenija, Rusija, Luksemburg, Azerbajdžan, Kosovo, Bugarska, Farski Otoci, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska, Estonija, Latvija te pobjednici dvoboja Gibraltar – Cipar, odnosno Litva – Bjelorusija.

U skupini D će igrati poraženi iz gore navedenih dvoboja te Moldavija, Malta, Andora, San Marino i Lihtenštajn.

Kad je ždrijeb Lige nacija?
Uefa će 9. listopada u Frankfurtu odrediti skupine kvalifikacija za Euro u Njemačkoj. Hrvatska je tu nositelj i već zna da kao pobjednik svoje skupine Lige nacija ima osiguran play-off ako u kvalifikacijama ne završi među dvije najbolje u svojoj grupi.

Ždrijeb Lige nacija trebao bi se održati krajem 2023. ili početkom 2024.

Kad se igra?
Uefa tek treba razraditi kalendar za to natjecanje, ali izgledno je kako će se igrati po dvije utakmice u rujnu, listopadu i studenom 2024., nakon Eura u Njemačkoj, a završnica u lipnju 2025. Moguće je da Liga nacija bude povezana s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. u Sjevernoj Americi, kao što je to bio slučaj s Mundijalom u Kataru.

Što je s Južnoamerikancima?
Uefa ima intenzivnu suradnju s Conmebolom, južnoameričkom nogometnom konfederacijom. Nakon razmjene sudaca na Euru i Copa Américi i Finalissime, trofeja za koji su igrali pobjednici ta dva natjecanja, Italija i Argentina, postoji ideja da se južnoameričke momčadi uključe u Ligu nacija. Najavio je to dopredsjednik Uefe Zbigniew Boniek.

Šest najboljih Južnoamerikanaca igralo bi Ligu A (prema prošlim kvalifikacijama to bi bili Brazil, Argentina, Urugvaj, Ekvador, Peru i Kolumbija), preostale četiri Ligu B (Čile, Paragvaj, Bolivija i Venezuela). To bi bio odgovor željama Giannija Infantina, predsjednika Fife, da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine. Europa i Južna Amerika tomu se žestoko protive.

Ipak, Conmebol i dalje želi zadržati kvalifikacije za SP po principu lige u kojoj igra svatko sa svakim pa bi gotovo nemoguće tu bilo ugurati i utakmice protiv Europljana. Ništa još nije odlučeno, a upitan je i smisao Lige A u kojoj bi sudjelovale čak 22 reprezentacije.

Liga nacija 2024/25., Liga A, jakosne skupine
nositelji: Nizozemska, Hrvatska, Španjolska, Italija
2. jakosna skupina: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
3. jakosna skupina: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
4. jakosna skupina: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: