15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Francuski nogometaši odbili nositi dugine boje na dresovima, kritizirali ih: ‘Homofobija nije mišljenje…’

Nacionalno etičko vijeće Francuskog nogometnog saveza (FFF) neće tražiti kažnjavanje nogometaša, ali želi skrenuti pozornost tih igrača na ozbiljnosti njihovog ponašanja

Pročitajte još:

Igrači francuske nogometne Ligue 1 i Ligue 2 proteklog vikenda su zamoljeni da na svojim dresovima nose brojeve duginih boja uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Kapetanske trake su također bile u duginim bojama. Međutim, nekoliko igrača Toulousea, Nantesa i Guingampa odbili su sudjelovati u kampanji.

2023 05 13t192809z 1672251772 up1ej5d1i2v43 rtrmadp 3 soccer france psg aca report
Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Zbog toga su petorica igrača Toulousea povučena iz momčadi uoči nedjeljnog ogleda protiv Nantesa jer nisu željeli sudjelovati u kampanji, prenose francuski mediji. “Neki igrači iz prve momčadi izrazili su svoje neslaganje s povezivanjem njihove slike s duginim bojama koje predstavljaju LGBT pokret,” objavio je Toulouse u priopćenju.

“Poštujući individualne izbore svojih igrača, klub je navedene igrače odlučio izostaviti iz utakmice.” Jedan od igrača koji nije nastupio bio je branič Toulousea Marokanac Zakaria Aboukhlal. “Odlučio sam da neću sudjelovati u utakmici”, napisao je na Twitteru.

“Poštovanje je vrijednost koju jako cijenim. Ono se odnosi na druge, ali također uključuje poštovanje mojih osobnih uvjerenja. Stoga ne vjerujem da sam najprikladnija osoba za sudjelovanje u ovoj kampanji,” poručio je. Odbijanje nekih nogometaša u izražavanju podrške protiv homofobije izazvalo je buru u Francuskoj.

“To je jadno”, komentirao je glasnogovornik francuske vlade Olivier Veran na France 2. “Homofobija nije mišljenje, već zločin,” dodao je. “Ne tražimo da se vozite na Prideu. Samo tražimo da se solidarizirate protiv homofobije,” citirao je sportski magazin L’Equipe Yoanna Lemairea, predsjednika organizacije Foot Ensemble koja se bori protiv diskriminacije u nogometu.

Ministrica sporta Amelie Oudea-Castera podržala je kampanju i komentirala ovaj slučaj. “Mislim da je odgovornost klubova poduzimanje sankcija”, rekla je. “U ovakvoj akciji, koja uključuje sve klubove oko temeljnog pitanja nediskriminacije, morate se pokazati.”

Nacionalno etičko vijeće Francuskog nogometnog saveza (FFF) neće tražiti kažnjavanje nogometaša, ali želi skrenuti pozornost tih igrača na ozbiljnosti njihovog ponašanja. “Čak i ako toga nisu svjesni, suučesnici su homofobnog ponašanja,” poručio je predsjednik Vijeća Patrick Anton.

“Za one koji se ne osjećaju zabrinuti zbog borbe protiv homofobije, nošenje broja u duginim bojama u okviru nacionalne akcije koju organizira francuski profesionalni nogomet mora biti dio kompromisa. Međutim, ponašanje nekolicine ne bi trebalo zamagliti uspjeh ove inicijative,” dodao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: