16.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Ministar Božinović u Obrovcu: Zrmanja se podigla kao nikad, moramo računati na klimatske promjene

Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, a tome je pridonijelo i jugo. Imate sudar plime i velikih količina kiše i to se sudarilo na području Obrovca, a posljedice vidimo i sami, rekao je Božinović

Pročitajte još:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je jutros Obrovac, a on i gradonačelnik Ante Župan dali su i izjave za medije.

Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu jučer ujutro dosegnuo je povijesna 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

Voda se izlila na ulice, probila se i u povijesnu jezgru. Situacija je teška i u Gračacu. Božinović kaže da sve službe odrađuju posao profesionalno te da će se tek vidjeti kako će dodatne snage biti angažirane idućih dana.

“Danas je situacija bolja. Kiša pada, ali vodostaj opada. Situacija ovisi o onom što se događa na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rijekama koje se ulijevaju u Zrmanju. Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, a tome je pridonijelo i jugo. Imate sudar plime i velikih količina kiše i to se sudarilo na području Obrovca, a posljedice vidimo”, rekao je Božinović.

“Ovdje je zid napravljen 2008. temeljem stogodišnje procjene i onda se išlo od one najviše razine, koja je do tada bila, nekakvih 30 do 40 centimetara više. Da se ovo s čime smo danas suočeni dogodilo 2005., sigurno bi taj zid bio viši. Međutim tu postoji i dodatni faktor, talog koji se stvara godinama”, pojasnio je ministar.

Dodao je da je potrebna kombinacija više aktivnosti – s jedne strane čišćenja dna od pijeska i sedimenta, a s druge strane možda i podizanje zida.

Božinović je također poručio kako moramo biti svjesni da klimatske promjene više nisu pitanje s kojim se bave samo znanstvenici, odnosno nije više teoretsko pitanje, već i praktično čije posljedice također osjećamo kada su u pitanju ekstremne vrućine i požari.

Promjene se, kaže, ne događaju samo u Hrvatskoj. Podsjetio je kako je EU osnovala posebnu upravu koja se bavi mehanizmom zaštite i spašavanja iz koje i mi povlačimo sredstva. Poručio je i kako se mora više raditi na prostornom planiranju.

“Nekada su ljudi gradili kuće na višim nadmorskim visinama. Danas imamo već dovoljno iskustava da moramo voditi računa o tome na kakvim površinama gradimo objekte, jesu li oni u blizini vodnih tokova, jesu li na odgovarajućim nadmorskim visinama, kakvi su nam temelji, dakle multidisciplinaran pristup”, rekao je ministar.

Gradonačelnik: Bili smo uvjereni da je zid apsolutna zaštita od poplave
Gradonačelnik Obrovca Ante Župan, odgovarajući na pitanje zašto se nije ranije krenulo s postavljanjem nasipa, rekao je kako je taj volumen vode izvan svih očekivanja.

“Količina padalina u jednom danu praktički je bila gotovo kao velik dio godišnjeg vala. Druga je zamka naše uvjerenje da je ovaj zid od poplave apsolutna zaštita, da se nikada preko tog nivoa ne može ništa dogoditi, međutim dogodilo se u kratkom roku”, rekao je.

Dodao je kako su stožer i građani sve maksimalno učinili.

Govoreći o odmuljivanju, Župan je rekao kako je zadnji pokušaj on radio prije 17 godina, ali se brod pokvario, a drugog nisu mogli naći.

Šef vatrogasaca: Razina poplave u Obrovcu za trećinu manja nego jučer
Ispumpavanje vode preko zečjeg nasipa za trećinu je, u odnosu na jučer, smanjilo razinu poplave u gradskoj jezgri Obrovca, doznaje se u utorak od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zadarske županije Mateja Rudića.

Zečji su nasip podigle Hrvatske vode upravo s tim planom, nakon što se ispumpavanje vode nije isplatilo jer se voda nije imala kamo prebacivati.

Razina vode u koritu Zrmanje kod Obrovca smanjila se s rekordna 302 na 257 centimetra jutros u šest sati, ali to je za jedan centimetar više nego sat ranije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: