13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Srpski mediji rigaju vatru na Xhaku: Slavlje s dresom na kojem piše Jashari?!

Pročitajte još:

Burno je bilo nakon utakmice Srbije i Švicarske (2:3), koja je odlučivala putnika u osminu finala Svjetskog prvenstva. Granit Xhaka, švicarski kapetan albanskog podrijetla obukao je dres s prezimenom Jashari i tako na sebe navukao bijes srpske javnosti.

Srbima ništa ne znači Xhakino objašnjenje takve proslave:

“Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jashariju. Došao je u mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jashari.” Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jashari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije.

Srbiima je provokator Xhaka slavio ovog Jasharija, koji je za njih najveći albanski terorist i ubojica Srba

Međutim, Srbima je ovo samo posljednja u nizu Xhakinih provokacija i uvreda na njihov račun. Jashari je naime za kosovske Albance legendarno, a za Srbe zloglasno prezime na spomen kojeg nitko od njih ne pomisli na mladog nogometaša Luzerna, nego na Adema Jasharija. Osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova. Paravojne albanske organizacije koja se na Kosovu 90-ih godinama gerilski borila protiv Srba. U tom ratu obje strane radile su masovne zločine, često nad civilima.

OVK Albanci smatraju herojskom i oslobodilačkom, a Srbi terorističkom, zločinačkom. Adema Jasharija su u ožujku 1998. ubile srpske vojne snage. Tom prilikom likvidirali su i 56 članova njegove obitelji, među kojima 18 žena i 10 djece. Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost, njegov predsjednik je Jashariju posthumno dao najviši državni orden, odličje Heroja Kosova.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: