15.4 C
Zagreb
Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Vatreni su 7. put na Euru, šesti put uzastopno: Budimir je glavom otvorio vrata Njemačke

Dominirali su izabranici Zlatka Dalića u svih 90 minuta protiv Armenije, a samo je jedna, no Eura vrijedna lopta završila iza leđa Čančarevića. Tako su 'vatreni' s drugog mjesta izborili odlazak na novo veliko natjecanje

Pročitajte još:

Dosad je Hrvatska dvaput došla do četvrtfinala – 1996., kad je na Euru sudjelovalo samo 16 momčadi, i 2008. godine.

Bit će to 17. izdanje Eura, a prvo u ujedinjenoj Njemačkoj, nakon što je 1988. domaćin bila Zapadna Njemačka. S obzirom na smjer u kojem idu FIFA i UEFA, koji uključuje širenje i povećavanje broja sudionika, ovo bi mogao biti posljednji Euro koji će organizirati samo jedna zemlja. Sljedeći će se 2028. igrati u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, a smotra 2032. u Italiji i Turskoj.

Kad se Euro 2024. održava?
Euro 2024. počinje 14. lipnja i završava točno mjesec dana kasnije, 14. srpnja. Ždrijeb će se održati 2. prosinca u Hamburgu, u koncertnoj dvorani Elbske filharmonije, kada će 24 momčadi biti podijeljeno u šest skupina po četiri.

U vrijeme ždrijeba tri će sudionika još biti nepoznata, a doznat ćemo ih tek nakon play-offa u ožujku. U njemu će sudjelovati 12 momčadi koje nisu prošle kvalifikacije, odabranih na temelju plasmana u Ligi nacija 2022./23.

Grupna faza Eura igrat će se od 14. do 26. lipnja. Šest pobjednika skupina i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije plasirat će se u osminu finala, koja je na rasporedu od 29. lipnja do 2. srpnja. Četvrtfinala se igraju 5. i 6. srpnja, polufinala 9. i 10. srpnja, a utakmica za titulu 14. srpnja u Berlinu.

Koji su gradovi i stadioni domaćini?
Utakmice će se igrati na 10 stadiona u 10 njemačkih gradova, raspodijeljenih po svim najvećim regijama. Prvenstvo će 14. lipnja u 21 sat u Münchenu otvoriti reprezentacija domaćina, a finale će se mjesec dana kasnije igrati u Berlinu. To su ujedno i dva najveća stadiona u Njemačkoj – Olimpijski stadion u Berlinu ima kapacitet 74.461 gledatelja, a Allianz Arena, koja će za Eura ostati bez sponzorskog imena i zvati se Nogometna arena München, prima 70.076 ljudi.

Berlin – Olympiastadion – 74.461
München – Allianz Arena (Fussball Arena München) – 70.076
Dortmund – Signal Iduna Park (BVB Stadion Dortmund) – 65.849
Stuttgart – MHPArena (Stuttgart Arena) – 54.906
Gelsenkirchen – Veltins-Arena (Arena AufSchalke) – 54.740
Frankfurt – Waldstadion (Frankfurt Arena) – 54.697
Hamburg – Volkparkstadion – 52.245
Düsseldorf – Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf Arena) – 51.031
Köln – RheinEnergieStadion (Cologne Stadium) – 49.827
Leipzig – Red Bull Arena (Leipzig Stadium) – 42.959

Tko se sve kvalificirao na Euro 2024.?
Njemačka je kao domaćin automatski sudionik, a Hrvatska je pobjedom nad Armenijom postala 21. reprezentacija koja se plasirala na sljedeći Euro, odnosno posljednja koja je to učinila putem kvalifikacija. Nepoznata su ostala samo tri sudionika, koje ćemo dobiti kroz play-off početkom proljeća.

Ostali sudionici su, abecednim redom: Albanija, Austrija, Belgija, Češka, Danska, Engleska, Francuska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Škotska, Španjolska, Švicarska i Turska.

Belgija, Francuska i Portugal prvi su osigurali plasman, već nakon sedmog od 10 natjecateljskih dana, a u posljednjem kolu su se, uz Hrvatsku, plasirale Srbija, Slovenija, Češka te Italija, koja će tako ipak braniti naslov osvojen na paneuropskom Euru 2021. godine.

Niti jednoj od dosad kvalificiranih reprezentacija ovo neće biti prvi nastup na Euru. Domaćinu Njemačkoj bit će to 14. nastup, a druga “najiskusnija” nacija su Španjolci, koji su dosad igrali na 11 europskih smotri.

Srbiji će ovo biti premijerni nastup kao samostalnoj državi, ali UEFA je priznaje kao sljedbenicu bivše Jugoslavije, pa joj se nadolazeće prvenstvo računa kao šesto, uključujući Euro 2000., na kojem se natjecala kao SR Jugoslavija. Time je Srbija, uz Sloveniju, i zemlja koja je prekinula najdulji post jer će joj ovo biti prvi Euro nakon 2000.

Kad kreće prodaja ulaznica?
Faza javne prodaje već je završila 26. listopada, prije završetka kvalifikacija. Navijači su se mogli prijaviti za maksimalno četiri ulaznice po utakmici, za maksimalno jednu utakmicu dnevno. Ulaznice će se, prema UEFA-inim pravilima, raspodijeliti “poštenom i transparentnom lutrijom”.

Oni koji nisu imali sreće u prvom izvlačenju imat će novu priliku, na osnovi renkinga u lutriji, za kupnju ulaznica koje originalni vlasnici nisu platili. Osim toga, dodatni milijun ulaznica bit će pušten u prodaju nakon ždrijeba skupina 2. prosinca, u suradnju s nacionalnim savezima kvalificiranih zemalja. Posljednji je kontingent rezerviran za navijače triju reprezentacija koje će nastup izboriti u ožujskom play-offu.

Kakvom loptom će se igrati?
Službena lopta Eura 2024. nazvana je Fussballliebe, odnosno, na njemačkom, Nogometna ljubav. Prvi put na Euru lopta će sadržavati tehnologiju koja će pomagati VAR-u u donošenju odluka.

“Dizajn predstavlja kretanje lopte i energiju utakmice”, piše UEFA, “dok snažne boje slave raznolikost koju donose nacije sudionice” te napominje da će na svakoj lopti biti ilustracija stadiona na kojem se igra, uz ispisano ime grada.

0ae2fee8 7bbb 4d22 ad06 13aa8cf44c0c

Službena maskota Eura 2024. je medvjedić Albärt, koji je ime dobio u izboru posjetitelja UEFA-ine službene stranice i školaraca diljem Europe, s 32% glasova pobijedivši Bärnarda, Bärnhearta i Herzija von Bära.

Albärt je veliko javno predstavljanje imao 20. lipnja na prijateljskoj utakmici Njemačke i Kolumbije u Gelsenkirchenu, ali tek nakon što se tog jutra pokazao u jednoj osnovnoj školi u istom gradu, u sklopu namjere da djecu diljem Europe potakne na fizičku aktivnost i ljubav prema nogometu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.4 ° C
16.1 °
13.1 °
62 %
1.5kmh
0 %
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
25 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9306
GBP
1,1626
CHF
1,0243
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: