13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Otkazi u HNS-u zbog krivih dresova? Afera s prvim bijelim poljem nije jedina

Pročitajte još:

Hrvatska reprezentacija je tijekom sve četiri utakmice na Europskom prvenstvu igrala u dresovima na kojima je otisnut pogrešan državni grb. Umjesto službenog grba igrači su na prsima nosili grb s prvim bijelim poljem.

Za tisak i grafičku obradu službenih dresova hrvatske reprezentacije HNS je sklopio ugovor s varaždinskom tvrtkom Sitotisak Decolor. Vlasnik firme Damir Kumek odmah se ispričao i poručio da takav grb nitko nije naručio ni namjerno otisnuo na dres. “Apsolutno je riječ o slučajnosti i pogrešci”, kazao je.

Ubrzo se doznalo da je Kumekova tiskara pogriješila i u tiskanju dresova Hrvatske za prijateljsku utakmicu s Turskom, kada je na dresu, uz zastavu Hrvatske, otisnula zastavu Tunisa. HNS je tada uočio pogrešku i povukao dresove prije utakmice. Na Euru nitko nije vidio krivi raspored kvadratića na grbu i dogodio se baš nevjerojatan gaf.

HNS razmatra prekid poslovanja s tiskarom, umjesto turske na dresu zastava Tunisa
HNS sada razmatra prekid suradnje s tiskarom iz Varaždina, a kako doznajemo, sankcije će sigurno snositi i ekonom HNS-a zadužen za operativu oko dresova Dennis Lukančić.

“Da, sigurno će snositi sankcije, ali još nismo o tome odlučili”, rekli su nam iz vrha HNS-a.

Bilo je zaista teško uočiti pogrešno prvo polje na grbu Hrvatske za Euro, ali HNS za taj posao nekoga plaća, dok istovremeno ulazi u vrlo neugodne situacije i natezanja oko teme prvog bijelog polja.

Takav hrvatski grb postao je sporan jer su ga prihvatili Ante Pavelić i njegovi ustaše 1941. godine. Iz uporabe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ je Socijalistička Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

U budućnosti će hrvatske dresove vjerojatno tiskati netko drugi. U službenom odgovoru koji smo jutros primili iz Saveza to su nam i potvrdili.

“Kao i u slučaju grba na hrvatskoj zastavi, grafičku pripremu i tisak zastava na dresove za utakmicu protiv Turske radila je tvrtka Sitotisak Decolor. Djelatnici HNS-a tom su prigodom na vrijeme uočili pogrešnu zastavu za reprezentaciju Turske te su uoči utakmice zastave uklonjene sa svih dresova za tu utakmicu. HNS je upozorio partnere na tu značajnu pogrešku te se, u kontekstu dobre suradnje koja traje od prve utakmice reprezentacije, nije donijela odluka o prekidu suradnje. Kao što je najavljeno jučer, HNS će nakon kardinalne, iako nenamjerne, pogreške s hrvatskim grbom na državnoj zastavi razmotriti daljnju suradnju s tvrtkom Sitotisak Decolor, a uvedeni su dodatni interni kontrolni mehanizmi kako se bilo kakvi slični slučajevi ne bi mogli ponoviti”, stoji u odgovoru press-službe HNS-a.

Neugodna afera zbog bogate povijesti koketiranja s ustaštvom
Za Savez je ova priča posebno neugodna zbog brojnih afera koketiranja s ustaštvom i stotine milijuna kazni uplaćenih zbog ustaških simbola i ispada na tribinama. Podsjetimo kako je fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker pozirao na grbu Ante Pavelića, što je ekskluzivno objavio Index, a prenijeli mediji iz cijelog svijeta, a jedan od najiskusnijih igrača reprezentacije Josip Šimunić dobio je izgon iz nogometa jer na Maksimiru poveo skandiranje “Za dom spremni”.

Nakon što su navijači Hrvatske više puta tijekom godina tijelima formirali goleme ljudske svastike na tribini, uoči utakmice Hrvatske i Italije na travnjaku Poljuda ugravirana je kiselinom divovska svastika koja se nije mogla sanirati te su nogometaši trčali preko nje tijekom kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. godine, što je dotad, dakako, bio u svijetu nezabilježen slučaj, javlja Index.hr

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.6 ° C
13.3 °
6.8 °
67 %
0.5kmh
0 %
Sub
15 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: