15.8 C
Zagreb
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Veliki preokret na pomolu! Sosa ipak nema pravo nastupa za Njemačku? Pravilo FIFA-e iz 2020. je ključno

Pročitajte još:

Postoji velika šansa da se Sosi ugase snovi, odnosno, da mu FIFA zabrani nastupati za Njemačku

Borna Sosa objavio je da želi igrati za Njemačku, a ne za Hrvatsku, ali moguće je da mu želja ne bude ispunjena. Naime, po statutu FIFA-e Borna Sosa nema pravo nastupa za Njemačku.

FIFA prošle godine uvela novo pravilo
U statut krovne svjetske nogometne organizacije u rujnu 2020. godine dodana je odredba koja sprječava Sosu da zaigra za Njemačku. Radi se o tome da igrač može promijeniti reprezentaciju i odabrati selekciju države čije državljanstvo nije imao jedino u slučaju da nije nastupio ni za jednu reprezentativnu selekciju nakon što je napunio 21 godinu.

U konkretnom slučaju Borne Sose postupak dobivanja njemačkog državljanstva pokrenut je tek ove godine, a Sosa je za hrvatsku U-21 reprezentaciju nastupio 12. studenog 2020. protiv Škotske, kada je imao 22 godine i devet mjeseci. Dakle, po tom pravilu, Sosa ne može nastupati za Njemačku jer nije imao njemačko državljanstvo, a nastupao je za mladu hrvatsku reprezentaciju kad je bio stariji od 21 godine.

FIFA je to pravilo uvela upravo zbog ovakvih situacija, kako bi se izbjegla mogućnost da igrač “pobjegne” u drugu reprezentaciju u posljednji tren i kako bi se zaštitile reprezentacije koje su uložile i odgojile igrače. Nedavno se ovo pravilo već primijenilo kod Švicarca albanskog podrijetla, Nedima Bajramija. On je htio igrati za Albaniju, dobio je poziv na okupljanje i bio je na utakmicama Andore i Engleske, ali nije mogao igrati jer je četiri puta nastupio za U-21 reprezentaciju Švicarske nakon 21. rođendana i sada nema pravo nastupa za Albaniju.

Nekako je teško za povjerovati da u Njemačkom nogometnom savezu nisu znali za ovo pravilo, ali ono je podosta jasno i već je primjenjivano. Sada predstoji vidjeti hoće li Nijemci pronaći neku rupu u zakonu ili će ispregovarati kod FIFA-e nekakvo zaobilaženje pravila.

Poslali smo upit i Hrvatskom nogometnom savezu vezan za ovu temu, a odgovor, to jest komentar na situaciju, ćemo objaviti čim stigne.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.8 ° C
19.1 °
18.8 °
77 %
1kmh
20 %
Ned
17 °
Pon
25 °
Uto
26 °
Sri
20 °
Čet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: