6.3 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Zdravko Mamić otkrio detalje tužbe protiv Hrvatske: Podmitio sam oko 50 sudaca. To su takvi kriminalci!

Pročitajte još:

Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvorske kazne zbog izvlačenja novca iz Dinama

Bivši čelnik Dinama i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, koji je zbog izvlačenja 52 milijuna kuna iz kluba pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, podnio je tužbu Europskom sudu za ljudska prava zbog nepravičnog suđenja.

Mamićeve odvjetnice Sandra Marković i Lidija Horvat podnijele su u utorak tužbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u njegovo ime zbog povrede prava na pravično suđenje, kršenja presumpcije nedužnosti te nezakonitog oduzimanja imovine od njegove supruge koja je u srpnju 2021., nakon sklapanja Sporazuma o namirenju s tužiteljstvom, uplatila u državni proračun 44,5 milijuna kuna.

Zdravko Mamić pokrenuo je tužbu protiv Hrvatske. Smatra da nije imao pravedno suđenje u Osijeku te je pokrenuo postupak pred Europskim sudom za ljudska prava.

– Na Europski sud za ljudska prava idem s argumentima da nisam imao pravo na pravičan i nepristran sud, mislim da je to svima u Hrvatskoj jasno, osim hrvatskim sudovima koji su sudjelovali u donošenju tih sramotnih presuda – tvrdi Mamić.

Na pitanje zašto bi mu sud trebao vjerovati s obzirom da je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem Mamić kaže: “Pitanje je jesam li imao pravično suđenje ili ne, a javnost dobro zna da sam ja 8.10.2020. podijelio s državnim odvjetništvom spoznaju o korumpiranosti sudaca u Osijeku. Za pet mjeseci će biti dvije godine, a u međuvremenu su suci bili uhićivani, vodi se kazneni postupak, disciplinski. Ništa se još nije dogodio. Obavijestio sam one koje sam trebao obavijestiti. Državno odvjetništvo je trebalo obavijestit Vrhovni sud, a ne da Vrhovni sud tvrdi ili da Ustavni sud tvrdi da ja nisam nikog obavijestio.”

‘Cilj im je da obitelj Mamić prognaju iz Hrvatske’
Rekao je da je podmitio oko 50 hrvatskih sudaca.

– Rekao sam figurativno takvu brojku, ali da zadovoljim vašu znatiželju – jako me žalosti činjenica da sam rekao za bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, današnjeg potpredsjednika Svjetske udruge sudaca i predsjednika Udruge sudaca Europe da sam mu nosio novac kao predsjedniku Općinskog suda u Zagrebu. Ispitivali su me već nekoliko puta u BiH putem Međunarodne pravne pomoći iz Hrvatske, ali jedino me nisu pitali ni o Sessi, ni o Bobanu. Ono što bi bila korist za higijenu hrvatskog društva – naveo je Mamić.

Ni sa kime nije u kontaktu kada su u pitanju hrvatske vlasti.

“Kod njih ne postoji volja da bilo što učine po tom pitanju, osim što im je cilj da obitelj Mamić prognaju iz Hrvatske”, dodao je.

Otkrio je da je zajedno sa svojim prijateljima podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu 19. travnja protiv predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vrbana. “Napravio sam posao PNUSKOK-a i policije. Ne trebaju se puno truditi, za njih sam napravio posao”, rekao je.

“Rekao sam da će Dinamo sljedećih godina biti prvi. Dinamo će i ove godine biti prvi, a moj utjecaj je onoliko koliko me ljudi pitaju za savjet. Moj utjecaj je nikakav je 2015. sam završio u pritvoru i podnio sam ostavku.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
5.2 ° C
8.7 °
2.8 °
80 %
0.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: