6.3 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Finski predsjednik i premijerka potvrdili: Želimo u NATO i to bez odgode

Pročitajte još:

Članstvo u NATOu će ojačati sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska će ojačati i obranu saveza. Finska mora aplicirati za članstvo u savezu, bez odgode, navodi se u izjavi premijerke i predsjednika

Finski predsjednik i premijerka u čevrtak su rekli kako su za ulazak njihove zemlje u NATO savez, čime otvaraju put proširenju usred rata u Ukrajini.

Objava predsjednika Saulija Niinista i premijerke Sanne Marin znači da je gotovo sigurno da će Finska tražiti članstvo u savezu, iako je još nekoliko koraka prije nego proces prijave može početi.

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to “bez odgode”. Ovo je velika promjena u politici koju je potaknula ruska invazija Ukrajine.

Za odluku Finske najzaslužnija ruska invazija na Ukrajinu
U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji: “Nadamo se da će koraci koji još moraju biti poduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana.” Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om. No dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom.,

Rusija je, podsjetimo, upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
5.2 ° C
8.7 °
2.8 °
80 %
0.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: