10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Alarmantno u Istri: ‘Ova bolest nije šala, u bolnici s vrlo teškim simptomima leže i osobe od 40 i 50 godina’

Pročitajte još:

Dovoljno je samo trećinu vremena provesti u blizini zaražene osobe da se virus prenese u odnosu na raniji soj.

Jučer je Stožer civilne zaštite Istarske županije donio novi set mjera koji je poslao Nacionalnom stožeru na odobrenje, a kako je rekao načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac odgovor iz Zagreba bi mogao stići već danas.

– Naša odluka je samo odraz trenutnog stanja s epidemijom u Istarskoj županiji koja nije dobra, ali ćemo ju nastojati poboljšati. Očekujemo da ta odluka stupi na snagu već danas, a trebala bi trajati do 12. travnja. U tom periodu ćemo pratiti stanje, ali sada smo već na gotovo 2.000 ljudi u samoizolaciji i svatko od njih je potencijalno zaražen u ovom trenutku. Primijećeno je da je došlo do velikog opuštanja među građanima i to odmah rezultira porastom broja zaraženih i oboljelih. Jedan dio njih ne vodi računa o mjerama zaštite, drugi ne poštuju mjere samoizolacije, jako puno kontakata ostvaruju s velikim brojem osoba, i to komplicira situaciju.

Naglasio je kako je sada pretežno prisutan britanski soj virusa koji se širi vrlo brzo, odnosno dovoljno je samo trećinu vremena provesti u blizini zaražene osobe da se virus prenese u odnosu na raniji soj.

“Zbog svega toga u bolnici su na liječenju 64 osobe, a šest ih je na respiratoru, i sve to dogodilo se u samo tri dana. Nije šala, molio bih građane da shvate da ova bolest nije šala, jer nam sada u bolnici sa vrlo teškim simptomima leže i osobe od 40 i 50 godina, a ne samo stariji”, napominje Kozlevac.

Povećan broj hospitaliziranih pacijenata, napomenuto je više puta, ugrožava redovan rad svih drugih odjela i djelatnosti u bolnici. Iako su djelatnici prenapregnuti, za sada OB Pula nastavlja s redovnim radom, no scenariji za puno goru situaciju već su u pripremi.

Nitko nije mogao očekivati da će se situacija u ovom toplijem periodu godine toliko pogoršati da će se brojevi približiti dosad najgorem mjesecu epidemije, prosincu, kad je epidemija u Hrvatskoj doživjela svoj vrhunac. Tada je u pulskoj općoj bolnici na liječenju bilo 80 osoba.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: