15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Američka mornarica u oceanu detonirala bombu koja je izazvala potres 160 km dalje

Pročitajte još:

Američka mornarica je objavila video trenutka kad je bomba pod vodom eksplodirala i izazvala potres magniture 3.9. Pokusi će pokazati koliko je brod otporan na bombe i koliko će biti učinkoviti u borbi

Američka Mornarica detonirala je bombu tešku 18 tisuće kilograma. Detonirali su je pod vodom na strani nosača aviona kako bi se oponašao mogući borbeni uvjeti s kojima se može suočiti. Ta ista bomba izazvala je potres 160 kilometara južno od grada Daytona Beach na Floridi.

Nedaleko od istočne obale SAD-a proteklog tjedna provedeno je pomorsko ispitivanje šokom američkog nosača zrakoplova USS Gerald Ford. Kako bi ga testirali, nedaleko od broda pokrenuta je ogromna ekplozija.

Da je eksplozija zaista bila ogromna, dokazali su i seizmografi USGS-a koji su u trenutku kad se dogodila zabilježili podrhtavanje tla od 3,9 stupnjeva.

Takva testiranja namijenjena su stjecanju uvida u sposobnost određenog ratnog borda na izdržavanje brutalnih borbenih uvjeta, posebice eksplozije streljiva u moru pored broda, kako bi se uočile kritične točke specifične za takve borbene uvjete na brodu.

Američka mornarica objavila je i snimke navedenog testiranja, snimljene iz više kuteva. Jedan od tih kuteva je i sa samog nosača zrakoplova, koja najbolje pokazuje razmjer te eksperimentalne eksplozije.

USS Gerald Ford je ujedno i najnapredniji nosač zrakoplova američke ratne mornarice, koji je dizajniran pomoću naprednih računalnih modela, testiranja i analiza, kako bi se osiguralo da taj ratni brod može izdržati i narigoroznije uvjete u borbi.

Izvor: Business Insider

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: