20.4 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Austrijanci ukidaju dio mjera, Njemačka postupno ukida mjere, ostaje samo nošenje maski

Pročitajte još:

Austrija će od 5. ožujka ukinuti neke korona mjere. Također će se razmotriti činjenica da li je obavezno cijepljenje i dalje potrebno.

Obveza nošenja maske se ukida 5. ožujka gotovo na svim područjima. Iznimka su posebno osjetljiva i ranjiva područja poput staračkih domova i bolnica, a isto vrijedi i za javni prijevoz, supermarkete, ljekarne, banke i pošte gdje maske “ne padaju” do daljnjega. U svim ostalim područjima ostaje samo preporuka korištenja FFP2 maske, koja se odnosi na zatvorene prostore.

Više neće biti ograničenja radnog vremena, a i ugostiteljski objekti će moći raditi i po noći. Od 5. ožujka i oni necijepljeni će smjeti u neke objekte u kojima je dosad ulaz bio slobodan samo cijepljenima, testiranima i onima koji su preboljeli koronu, piše OE24.

U hotele i ugostiteljske objekte moći će svi bez predočenja bilo kakve potvrde. U bolnicama i domovima za starije i dalje će vrijediti pravilo 3G ( cijepljen, prebolio, testiran) za djelatnike i posjetitelje.

Nakon 20. ožujka u Njemačkoj bi trebao prestati važiti najveći broj mjera ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa s izuzetkom nošenja maski, odlučeno je danas na sastanku predstavnika saveznih vlasti i saveznih pokrajina u Berlinu.

Kancelar: Radi se o velikom danu
“Sada možemo s više optimizma gledati u budućnost nego što smo to mogli posljednjih nekoliko tjedana”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

“Mislim da smo nakon duge dvije godine zaslužili da stvari krenu nabolje i čini se da se upravo to i događa”, kazao je Scholz. Istaknuo je kako se radi o velikom danu u dosadašnjem tijeku pandemije.

“Njemačka je u usporedbi s ostalim zemljama dobro prošla kroz omikron val pandemije. Vrhunac ovog vala je iza nas”, rekao je njemački kancelar i dodao kako je to rezultat mjera koje su predstavnici vlasti saveznih pokrajina donijeli na posljednjem sastanku u siječnju.

“Ne smijemo postati neoprezni”
“Ovim mjerama smo omogućili zaštitu života i zdravlja građana i spriječili smo lockdown”, rekao je Scholz. On je istodobno upozorio kako pandemija još nije okončana i pozvao je na oprez.

“Usprkos optimizmu ne smijemo postati neoprezni”, rekao je Scholz.

Ukidanje mjera u tri faze
Popuštanje mjera u Njemačkoj planirano je u tri faze.

U prvoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u sljedećim danima, ublažavaju se mjere za cijepljene i one koji su preboljeli virus, koje se tiču okupljanja u privatnom krugu. Isto tako bi u ovoj prvoj fazi trebala biti ukinuta i ograničenja ulaska u maloprodajne objekte. Na snazi za trgovine, javni prijevoz i sve zatvorene javne objekte i dalje ostaje obveza nošenja maski.

Druga faza bi trebala uslijediti nakon 4. ožujka, kada bi u ugostiteljskim objektima i hotelima trebalo biti uvedeno tzv. 3G pravilo, što znači da je ulaz dozvoljen onima koji su cijepljeni, preboljeli virus ili su svježe negativno testirani. Do sada su u ugostiteljske objekte mogli ulaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli koronavirus, a u većini saveznih pokrajina još je bio potreban i dodatni negativni test ili potvrda o trećem cijepljenju.

U trećoj fazi od 20. ožujka trebale bi biti ukinute sve preostale dalekosežne mjere zaštite s izuzetkom nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Cijepljeno je gotovo 75 posto Nijemaca
Za ostanak na snazi mjera poput nošenja maski još je potrebna prilagodba zakona zbog toga što sadašnji, prošireni Zakon o zaštiti od zaraza, vrijedi samo do 19. ožujka.

Unatoč ukidanju većine mjera savezna vlada će i dalje ustrajati na kampanji cijepljenja građana protiv koronavirusa. U to spada i priprema zakona o obveznom cijepljenju koji će se odnositi na sve odrasle osim na one koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti. Do sada je cijepljeno 74.8 posto populacije.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.4 ° C
21.1 °
18.2 °
51 %
6.2kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °
Uto
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: