5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Barilić: Došlo je do propusta, dijete nije smjelo biti vraćeno biološkim roditeljima

Pročitajte još:

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je kako je Upravni nadzor Ministarstva obitelji i socijalne politike utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet, a time i odgovornosti ravnatelja.

Barilić je u Dnevniku HRT-a rekla kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji.

“To su pojedinačne odluke pojedinačnih stručnih radnika u Centru za socijalnu skrb. Ne bih htjela generalizirati i reći da cijeli sustav loše radi”, dodala je.

Potvrdila je da se sada čeka stručni nalaz komore socijalnih radnika i psihološke komore koji će pokazati jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke te je izrazila nadu da će rezultati stići u što kraćem roku.

Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da bi se djeca iz udomiteljskih obitelji mogla vratiti u biološku obitelj pa se tako, uz ostalo, gleda odnos između roditelja, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili još uvijek ima. Kod djeteta je primjerice bitno je li stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji i što za dijete znači povratak u biološku obitelj.

Nije se složila s tvrdnjama da se udomitelje ništa ne pita.

Ako se posao u Centru za socijalnu skrb kvalitetno obavlja, onda to podrazumijeva da će se pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta, jesu i uočili nešto neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanje prema biološkim roditeljima, rekla je i dodala da bi tako trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj.

U izradi novi Zakon o socijalnoj skrbi’
Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku rekla je kako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi ide u strukturne promjene što se tiče organizacije rada Centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i Obiteljskih centara.

Kontrolna uloga Centra za socijalnu skrb odvojit će se od preventivne uloge koju imaju Obiteljski centri. Tu vidim kvalitetne pomake, istaknula je.

Najavila je da u svibnju počinje kampanja “Zaustavimo nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja” te dodala kako se time želi osvijestiti javnost o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji.

Podsjetila je da obvezu prijavljivanja nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe u sustavu nego i svi koji imaju sumnju da se tako nešto događa – rodbina, susjedi i prijatelji.

Netko tko živi uz obitelj gdje se čuje vika i eventualno događa nasilje apsolutno bi trebao prijavljivati sumnju na nasilje u obitelji, dodala je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: