6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Beroš najavio da zdravstveni radnici bez covid potvrde ostaju bez plaće: Mogu li oni koji odbiju testiranje dobiti otkaz?

Pročitajte još:

Od 1. listopada u sustav zdravstva i socijalne skrbi uvode se obvezne covid potvrde za dolazak na posao.

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kažu da su spremni zaštititi članove uzrokuje li ta mjera otkaze zaposlenima, javio je rtl.hr.

“Mi to možemo shvatiti na neki način i prijetnjom otkazom s tim da smatramo da ministar nema nikakvih argumenata i nema zakonske podloge za ovakvu izjavu. Ukoliko do nečega takvoga dođe, sigurno ćemo znati obraniti naše članove pravnim putem”, kazao je Stjepan Topolnjak, predsjednik samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman kaže da Stožer još nije donio nikakvu odluku, no ako to učini, to bi moglo dovesti do izvanrednog otkaza. “Radnici koji neće imati takvu potvrdu, neće moći ući. Ako neće moći ući, neće moći raditi. Ako netko ne dolazi na posao iz razloga koji nije opravdan, a ovo se ne bi smatralo opravdanim, to može biti razlog za otkaz ugovora o radu”, tvrdi Rožman.

Ipak, riječ je o deficitarnim zanimanjima gdje već nedostaje radnika, pa Berošev kolega staje na loptu.

“Ja se ne bih nikako zalijetao s tezom tko ne bude imao covid potvrdu, dobit će otkaz. To u ovom trenutku ne možemo reći da je jednoznačno točno. Nije”, tvrdi Aladrović.

Rožman smatra da bi pravno bolje rješenje bilo kada bi se umjesto odluke Stožera donio zakon koji bi regulirao ovo pitanje. No, iako je Ustavni sud dosad potvrđivao odluke stožera, pitanje ustavnosti ove odluke moglo bi se postaviti.

“Može se ponovno za tu odluku zatražiti ocjena ustavnosti jer je to nova odluka, različita sadržajno od onih prethodnih”, kazao je Rožman.

Ipak, garancije da bi Ustavni sud u tom slučaju donio presudu suprotnu odluci stožera – nema.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: