7.7 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Britanci se pripremaju za zastrašujuću oluju, izdano crveno upozorenje građanima: ‘Ostanite svi doma!’

Pročitajte još:

Britanska vlada je danas sazvala hitni sastanak “Cobra” kako bi razgovarala o nadolazećoj oluji Eunice nakon što je Met Office izdao rijetko “crveno upozorenje” u kojemu se poziva građane da ostanu u zatvorenom prostoru zbog najgore oluje u Britaniji u posljednje 32 godine, piše Daily Mail.

Milijuni Britanaca upozoreni su da zatvore otvore uoči druge zimske oluje u samo tri dana, a očekuje se da će jug Engleske pogoditi udari vjetrova od oko 128 km/h od 5 sati ujutro do 21 sat.

Željeznički operateri diljem Ujedinjenog Kraljevstva upozorili su putnike da izbjegavaju korištenje njihovih usluga, a London North Eastern Railway, Avanti West Coast i TransPennine Express pozvali su sve da ne kreću na put. South Western Railway je priopćio da će na njihovoj mreži biti ograničenje brzine, dok je Southeastern “snažno” savjetovao građanima da ne putuju.

Kraljevska općina Greenwich u Londonu poručila je stanovnicima da “ostanu unutra gdje god je to moguće”, vatrogasne službe diljem Juga i Midlandsa pozvale su mještane da “ostanu u zatvorenom prostoru i ograniče putovanja”, a Vijeće Swanseaja reklo je da će se sve škole zatvoriti.

Met Office je za sutra stavio gotovo cijelu Englesku i Wales pod jantarno upozorenje, dok još ozbiljnije crveno upozorenje za jugozapad znači da bi moglo biti “letećih krhotina koje mogu dovesti život u opasnost”.

Crveno upozorenje izdano je uz obalu Devona i Cornwalla, kao i južnu obalu Walesa zbog iznimno jakog vjetra koji bi mogao doseći i do 160 km/h i zabrinutosti da bi krovovi kuća mogli biti odneseni.

Prognostičari su rekli da će oluja Eunice uzrokovati “značajne poremećaje i opasne uvjete zbog iznimno jakih vjetrova”, uključujući “oštećenje zgrada i kuća”, “srušene vodove” i “iščupana stabla”.

U upozorenju se dodaje da bi ceste, mostovi i željezničke pruge mogli biti zatvoreni, uz kašnjenja i otkazivanja autobusa, vlakova, trajektnih usluga i letova – dok bi nestanci struje mogli utjecati na druge usluge kao što su mobilne.

Met Office priopćio je da bi se veliki valovi i ‘materijal za plažu’ mogli baciti na obalne ceste, obale i kuće, a može doći i do poplava obalnih posjeda usred prijetnje ‘opasnim uvjetima na plažama i obalama’.

BBC-jeva meteorologinja Sabrina Lee rekla je da će najgori udari biti u obalnim područjima i da sutra “nije dan za izlazak” uoči onoga što bi moglo prerasti u najbrutalnije udare na jugu od Burnsove oluje 1990. godine.

Najgora britanska vremenska katastrofa 25. siječnja 1990. usmrtila je 47 ljudi i prouzročila štetu u visini do 3 milijarde funti. Bila je razornija od Velike oluje 1987. jer se dogodila prekao dana, kao što će biti slučaj i s olujom Eunice.

Očekuje se da će Eunice izazvati mećave s do 20 centimetara snijega koji će padati na planinskim područjima sjevera i Škotske i do 5 centimetara čak i u nizinama. Ako Eunice prvo pogodi Irsku, dio njezine energije će se raspršiti prije nego što pogodi Veliku Britaniju. Ali ako stigne s juga, Engleska će podnijeti puni teret oluje, što je potaknulo crveno upozorenje.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
9.8 ° C
9.9 °
7.6 °
75 %
1.5kmh
0 %
Čet
10 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: