14.1 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Capak: Produžit ćemo mjere. Intenzivno razmišljamo o trećoj dozi, ograničit ćemo testiranje

Pročitajte još:

Otkrio je i da se razmišlja o ograničenju upotrebe testiranja. U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju cijepljenja, objasnio je Capak

Imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Europe, ali i mnogih drugih – objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak, Hrvatska je u cijelosti narančasta.

“To je jako dobra vijest. Za turiste koji dolaze u Hrvatsku pri povratku se ne mogu uvesti nikakve dodatne mjere, a ako uđemo u crveno, onda se mogu uvoditi dodatne mjere, uključujući karantenu”, izjavio je Capak za Dnevnik Nove TV.

Izvijestio je kako se zasad ne planiraju nikakve dodatne mjere, a postojeće će se produžiti do 15. rujna.

“Sada imamo nešto lošiju situaciju nego u isto ovo vrijeme prošle godine i četvrti val je počeo ranije nego prošle godine. Naša su očekivanja, s obzirom na to da imamo više od 50 posto cijepljene populacije, da to neće biti toliko veliki rast i da neće dugo trajati”, dodao je.

Covid-potvrde

Podsjetio je kako su covid-potvrde uvedene za okupljanja veća od pedeset osoba u dalmatinskim i primorskim županijama te za sto u kontinentalnim županijama, dodavši kako još nisu razmišljali da se one uvedu za šoping-centre, restorane i kafiće iako i ta opcija ostaje otvorena i sve se više u Europi primjenjuje.

Razmišlja se i o tome da se potvrde iskoriste za zdravstveni sustav i za sustav socijale. Jer, procjenjuje ravnatelj HZJZ-a Capak, važno je da u zdravstvenom sustavu pacijenti ne bi trebali zaraziti zdravstveno osoblje te ni ono ne bi trebalo zaraziti njih.

“Upotreba covid-potvrda tu je strahovito važna iako preferiramo da se svi cijepe”, istaknuo je.

“U nekim zemljama EU gdje su uvedene covid-potvrde razmišlja se o ograničenjima testiranja za asimptomatske osobe tako da će to biti jedan od mehanizama u Hrvatskoj. Nismo se definitivno dogovorili kada bi to bilo, no u jednom momentu s time treba prekinuti”, rekao je.

Na pitanje o cijepljenju djece Capak napominje kako podržavaju cijepljenje djece od 12 do 18 godina, najprije one s kroničnim bolestima kod kojih je rizik od teškog oblika bolesti veći.

– Mi svakako podržavamo cijepljenje djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom – izjavio je Capak.

Trenutno razgovaraju o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije cijepe, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole…

– Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na cijepljenje skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji cijepiti jer ta mogućnost sada postoji – objasnio je.

Treća doza
Capak je otkrio da intenzivno razmišljaju o cijepljenju trećom dozom.

– Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Europe je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost – naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne skupine će prve biti na redu.

– To će biti vrlo brzo – zaključio je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
14.1 ° C
14.4 °
12.1 °
83 %
2.6kmh
75 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9292
GBP
1,1654
CHF
1,0259
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: