13.7 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Capakova pomoćnica: ‘Ako tinejdžeri žele normalno izlaziti i družiti se, neka se cijepe, čim prije. Ja jedva čekam cijepiti svoje dijete!‘

Pročitajte još:

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, rekla je u razgovoru za RTL da jedva čeka cijepiti svoje dijete.

U Americi je Pfizerovo cjepivo nedavno odobreno za starije od 12 godina, a danas je na press-konferenciji Stožera najavljeno da će to uskoro biti moguće i u Hrvatskoj, vjerojatno u roku od mjesec dana.

Evo što je o cijepljenju mlađih u Hrvatskoj rekla Marija Bubaš.

Osnovnoškolci u Hrvatskoj cijepit će se kada i oni u Europi

Kada govorimo o pomicanju granice cijepljenja i na mlađe, postavlja se pitanje kada bi se u Hrvatskoj mogli početi cijepiti i osnovnoškolci?

U Hrvatskoj je cijepljeno oko 1300 tinejdžera, jesu li imali neku indikaciju, zdravstveni razlog pa su već sad stigli na red?

Osnovnoškolci u Hrvatskoj cijepit će se kada i oni u Europi. Primjerice, u Americi se već mogu cijepiti Pfizerom od 12 godina, a u Hrvatskoj je 130.000 tinejdžera cijepljeno od 16 do 18 godina. Gošća je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Marija Bubaš.

Kako to da je ovih 130.000 cijepjeno u Hrvatskoj? Postoji li za to neki zdravstveni razlog?

Pretpostavljam da je, zaista ne znam, ali očito da je. Gledajte, mi smo sada ušli u treću fazu cijepljenja. Osim toga, žao mi je što nije više cijepljeno te djece od 16 do 18 godina jer je Pfizer, odnosno Comirnaty je cjepivo koje je registrirano za dob upravo za +16 pa se nadam da možda nekom sljedećom prilikom, možda s nekim drugim sugovornikom budete govorili o puta deset brojkama ili i većima. Nadam se da će roditelji koji gledaju ovaj prilog, ili obitelji u kojima žive djeca +16 odlučiti za cijepljenje djece i da će potražiti ili u županijskim zavodima informaciju kako to provesti ili da će se možda preko škole ili Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirati takvo cijepljenje.

“To je onda vaša preporuka roditeljima?”, upitala ju je novinarka. “Aposlutno. Ja jedva čekam da cjepivo bude registrirano za dob +12 pa da cijepim svoje dijete. “To znači da biste vi cijepili svoje dijete?”, uzvratila joj je novinarka, a na što je Bubaš odgovorila da jedva čeka da se to dogodi. “Čini mi se da bi i Moderna moglo biti drugo cjepivo registrirano upravo za tu mlađu populaciju čak možda i +11, tako da jedva čekam i veselim se. Imam i prijatelje i kolege koji to podržavaju. Nadam se da će to biti opće prihvaćeno kod nas u Hrvatskoj”, izjavila je Capakova zamjenica.

‘Čim prije, tim bolje’
Rekla je i kako će odaziv na cijepljenje djece ovisiti o roditeljima za koje se nada da će biti razumni i odlučiti se za tu opciju. “Cjepivo i cijepljenje djece nije nepoznanica u svijetu, općenito za sve druge bolesti. Covid-19 je samo jedna u nizu od koje se treba zaštititi upravo cijepljenjem”, tvrdi Bubaš i dodaje kako bi se svi od 16 do 18 godina, a koji “žele normalno izlaziti i družiti se s vršnjacima i imati normalno ljeto”, trebali cijepiti.

Na pitanje novinarke kada bi na red za cijepljenje onda trebali doći oni od 12 godina na više Bubaš je odgovorila “čim prije, tim bolje”.

“Cjepivo će omogućiti onda roditeljima, pa onda bakama i djedovima, jer u obiteljima ima onih koji se iz nekog razloga nisu mogli cijepiti, a cijepljenjem ovih koji ostvaruju veliki broj kontakata, a koji mogu biti asimptomatski i tako donijeti zarazu u obitelj, mi zapravo sprječavamo širenje zaraze. Što se tiče ovih +12, vjerujem da će škola možda prije završiti nego što dođemo do te populacije, ali zašto ne – u školskoj godini ili prije školske godine organizirano cijepljenje u školama?”, završila je Bubaš.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
pljusak
14.5 ° C
16.7 °
11.9 °
72 %
6.2kmh
20 %
Čet
14 °
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
19 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: