23.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Cijene hrane su podivljale, plaćamo skuplji kruh nego pola Europe, nažalost, lošim vijestima ovdje nije kraj

Pročitajte još:

Cijene rastu, a loše su vijesti da tome nije kraj

Cijene svakim danom sve više rastu, a posljednjih tjedana nema što nije poskupjelo. Hrana je prema podacima Državnog zavoda za statistiku u srpnju bila dva posto skuplja nego u istom lanjskom mjesecu, dok je 6,6 posto skuplja u odnosu na cijene iz 2015. godine, piše Slobodna Dalmacija, a najviše su poskupjeli ulja i masti. Njima je cijena 18,9 posto viša nego lani. Povrće je skuplje 5,8 posto, a kruh i žitarice 1,7 posto.

Lanjska razina cijena kruha i žitarica u Hrvatskoj prelazi prosjek cijena u EU-u za 1,8 posto. Kruh plaćamo skuplje nego puno drugih zemalja u EU.

Iz Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca kažu da je rast cijena uzrokovan prije svega rastom cijene sirovina u prehrambenoj industriji pa je soja skuplja 100 posto, kukuruz 50 posto, pšenica i suncokretova sačma 40 posto, a sve to utječe na proizvodnju kruha, mlijeka i ulja. Uz to, porasla je cijena i materijala za pakiranje prehrambenih proizvoda za 10 posto, a poduzeća su suočena s nestašicom i kašnjenjem isporuka sirovina i materijala, uz istovremeni rast cijene prijevoza.

POSKUPLJENJE JE PRIVREMENO?
– Vjerujemo da je ovaj rast privremenog karaktera i da ulazi u regularne fluktuacije tržišta te da bi se trebao smiriti do kraja godine. Moramo uzeti u obzir i vrlo dobru turističku sezonu koja je uzrokovala povećanu potražnju, radi koje je također došlo do blagog porasta cijena, koji će se jednako tako s prestankom sezone najvjerojatnije uravnotežiti. Koliko dugo će poskupljenja trajati, nezahvalno je prognozirati, s obzirom na to da ona ovise o više faktora i da se radi o globalnom izazovu. Očekujemo da će naša Vlada u suradnji sa socijalnim partnerima naći efikasan model prema kojemu će amortizirati eventualne negativne posljedice rasta cijena – ističu u HUP-u.

Po nekim procjenama i informacijama iz Njemačke, krajem godine mogle bi police trgovina u toj zemlji biti prazne zbog poremećenih kanala opskrbe i prijevoza zbog pandemije, pa pitamo HUP je li takav scenarij moguć u Hrvatskoj i koji bi proizvodi mogli biti deficitarni?

– Članovi okupljeni unutar HUP-Udruge trgovine su i tijekom vrlo zahtjevnog perioda globalne pandemije kontinuirano osiguravale opskrbu osnovnih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština kako bi zadovoljile sve potrebe stanovništva i osigurale stabilno funkcioniranje tržišta. Svjesni ove novonastale situacije, u suradnji s dobavljačima i partnerima nastavit će i dalje s osiguravanjem dovoljne količine svih proizvoda koje su potrebne, stoga ne bismo rekli da su nestašice realan scenarij tj. razloga za paniku što se tiče naše zemlje, barem za sada, nema – navode u Udruzi trgovine HUP-a.

NORMALIZACIJA DO KRAJA GODINE?
Normalizaciju cijena do kraja godine očekuju u Udruženju za trgovinu Hrvatske gospodarske komore, iz koje objašnjavaju da aktualni rast cijena hrane treba promatrati u svjetlu činjenice da su one izrazito volatilne, podložne šokovima na strani ponude koji se događaju periodično i ne mogu se predvidjeti i kontrolirati, no iščezavaju sa stabilizacijom izvora šoka. Dodaju da su cijene pojedinih poljoprivrednih proizvoda porasle primarno zbog šokova na strani ponude izazvane nepovoljnim agrometeorološkim uvjetima u Hrvatskoj i u svijetu te oporavka potražnje, posebno velikih brzorastućih gospodarstava, prvenstveno Kine.

– Većina navedenoga je jednokratnoga karaktera te očekujemo da će se rast cijena pojedinih prehrambenih proizvoda i poljoprivrednih kultura i sirovina smiriti do kraja godine. Indeks cijena hrane na svjetskom tržištu, koji mjesečno objavljuje FAO, imao je izrazit rast od svibnja prošle godine do svibnja ove godine, no posljednja dva mjeseca pokazuje stabilizaciju prema nižim razinama. To bi trebao biti pokazatelj postupnog smirivanja rasta globalnih cijena hrane, što će se odraziti i na smirivanje rasta cijena pojedinih prehrambenih proizvoda i u Hrvatskoj – smatraju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24.8 ° C
25.8 °
24.1 °
44 %
3.1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
21 °
Pet
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: