9.1 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Hrvatska tvrtka traži radnike: Plaće i preko 15 tisuća kuna: ‘Da nam dođe 100 ljudi, za sve njih bilo bi posla’

Pročitajte još:

Tvrtka je niz godina u vrhu domaćih tvrtki u sektoru cestovnog prometa.

Imamo 265 registriranih voznih jedinica, a da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo, kazao je Milan Vrdoljak, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Ricardo čije je sjedište u Dardi.

Tvrtka je niz godina u vrhu domaćih tvrtki u sektoru cestovnog prometa, no muku muče s nedostatkom radne snage.

“Da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo. Taj problem nije nastao preko noći, a preko noći ne može se ni riješiti, no mi mislimo da moramo biti društveno odgovorni i vidjeti kako mi kao poduzetnici možemo pridonijeti da društvu pružimo ruku i kažemo što mi trebamo napraviti da se zaposle oni bez posla.

Znam da oko zanimanja vozača vlada fama da kad sjednu u kabinu, nema ih doma mjesec dana, ali nama nedostaju i vozači koji obavljaju dostavu, s radnim vremenom od 7 do 15 sati. A mislim pritom da su u ovoj grani korektne plaće, u našoj tvrtki su u rasponu od sedam, pa i više, od 15 tisuća kuna. Dakle, to je daleko iznad minimalca. No mislim da sličnih problema ima i u drugim strukama”, navodi Vrdoljak.

Župan Anušić: Mlade ljude treba usmjeravati prema sigurnim radnim mjestima
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić posjetio je tvrtku Ricardo i tom prigodom izjavio:

“Jasno vam je da se iz našeg razgovora kao glavni problem iskristalizirao nedostatak kvalificirane radne snage te da već od samog upisa u srednju školu treba usmjeravati mlade ljude prema sigurnim radnim mjestima, koja su kvalitetno i dobro plaćena, i koja su ovdje na području Slavonije i Baranje. Bitno je te osobe osvijestiti da se odluče za ona zanimanja koja postaju deficitarna. Ona nam čine problem, jer domaće tvrtke, koje bi se mogle jače gospodarski i tržišno pozicionirati, to ne uspijevaju zato što nemaju dovoljan broj radnika za određene poslove. Uvozimo radnu snagu, dok, s druge strane, na našem županijskom Zavodu za zapošljavanje imamo 14 tisuća nezaposlenih, koji ili nemaju kvalifikaciju ili nisu zainteresirani za prekvalifikaciju.”

Anušić kaže da je svjestan sustavnog problema, koji se mora rješavati na nacionalnoj, ali i na županijskoj razini. Tvrdi da je županija spremna kreirati radna mjesta i kadrove koji završavaju ona zanimanja za koja će nakon završetka školovanja imati posao.

“Jedna od tvrtki koja nudi takav posao je i Ricardo. Ubrzo ćemo javnost upoznati s programom mjera podrške. Mi, kao Županija, ali i ostale jedinice lokalne samouprave, trebamo biti podrška poduzetnicima, bez obzira na to imaju li oni dva, tri, ili 270 zaposlenih, kao tvrtka Ricardo. Jer u konačnici od tih ljudi ova zajednica živi, i bez njih bi situacija bila mnogo gora. Gospodarska situacija danas je dobra, idemo prema naprijed, ali trebamo se svi uključiti u ovaj projekt rješavanja manjka kvalificirane radne snage”, zaključio je Anušić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: