16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Crkva u 5 godina od Vijeća Gradske četvrti dobila 1,2 milijuna kuna: ‘A škola nam nema toplu vodu’

Pročitajte još:

U posljednjih pet godina Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-sjever Župi svetog Leopolda Mandića dodijelilo je više od 1,2 milijuna kuna, a navedeno je za Jutarnji i službeno potvrdio upravitelj župe Željko Lovrić.

“Zagrebačka nadbiskupija osnovala je župu 1994., a u samim počecima nije imala crkvu, nego su se vjernici okupljali u jednoj kući. Zagrebačka nadbiskupija je odlučila 2002. pomoći župi u gradnji crkve i pastoralnog centra do rohbau stupnja gradnje. Nakon toga se poziva župljane da pomognu pri uređenju. U posljednjih pet godina župa je aplicirala za sredstva molbom prema Vijeću Gradske četvrti i većinskim izglasavanjem vijećnika Gradske četvrti dobili smo ukupno 1,244.000 kuna. Taj je novac transparentno utrošen. Znam da su novčana sredstva uvijek nekome problem kad se doniraju za Crkvu, ali molim vas da svi zajedno pokušamo razumjeti kako i vjernici u našem društvu jesu jednaki svakom građaninu i nemojmo ih gurati u drugi red”, objasnio je velečasni Lovrić.

Posljednjih 400 tisuća kuna župa je dobila na Badnjak 2020. godine i tim su novcem, kažu, napravili fasadu na pastoralnom centru. Lani su, kao i proteklih godina, novac dobivali iz budžeta Plana komunalnih aktivnosti.

Preostala sredstva također su ulagali u uređenje jer im je Zagrebačka nadbiskupija prilikom gradnje crkve i pastoralnog centra pomogla do razine rohbau faze. Redovito financiranje Informaciju o dodijeljenih posljednjih 400 tisuća kuna spomenutoj župi na svom je profilu na društvenim mrežama ovih dana objavio bivši SDP-ov vijećnik Mjesnog odbora Ciglenica Damir Kovačić koji je od siječnja ove godine od Grada Zagreba čekao odgovor koji je dobio tek ovaj tjedan.

Mještani tog područja pitaju se po kojim kriterijima se dijele ta sredstva i zašto je crkva prioritetnija od djece.

“Župa je ogradom odvojena od škole u kojoj ni dandanas djeca nemaju toplu vodu, a ni školsku kuhinju. U vrtić su sami morali donositi i potrošni materijal. Koji su to kriteriji prema kojima se dijeli taj novac jer u školu su sva djeca obvezna ići po zakonu, a u crkvu ide onaj tko to želi”, ističe ljutita majka za Jutarnji.

Velečasni Lovrić se pravda da se upravo u pastoralnom centru okupljaju djeca iz kvartova Voltino i Ljubljanica gdje imaju razne aktivnosti poput dječjeg zbora, župne kateheze, glumačke skupine, škole stranih jezika, dječje radionice rukotvorina te nekoliko molitvenih zajednica.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: