8.8 C
Zagreb
Subota, 1 travnja, 2023

Crveni križ za svaku doniranu dozu krvi dobije 70 kuna: To knjiže kao prodaju roba i usluga

Pročitajte još:

Novac dobivaju iz više ministarstava, od prodaje poštanskih marki, putem donacija, ali račune na kraju dana prilažu sami sebi

Često se kaže kako krv nema cijenu. Ipak ima – jer za svaku dozu koju dobrovoljni darivatelj donira Hrvatski Crveni Križ dobiva 69 kuna i 90 lipa.

Na računima se to knjiži kao prodaja roba i usluga. To je samo jedan od načina financiranja ove velike neprofitne udruge koja s mnogo strana dobiva milijune, ali se o poslovanju njihove krovne organizacije malo zna, objavila je RTL-ova Potraga.

Primjerice da im šef ima plaću od 28 tisuća kuna.

Šef HC-a: Moja plaća je na nivou plaće državnog tajnika
Robert Markt, prvi čovjek Hrvatskog Crvenog križa, radio je na visokim funkcijama u HGK, više ministarstava i ambasada. Bio je u HSLS-u, ali kasnije je prešao u HDZ, a kratko je radio kao državni inspektor. Zadnjih sedam godina vodi Crveni križ.

“Vodimo računa da plaće sviju nas budu na razini državne uprave, pa je tako i moja plaća na nivo plaće državnog tajnika. Moja bruto plaća je 28 tisuća kuna, pa neka svi zaključe koliko bi moglo biti neto i je li to više ili manje od predsjednika vlade ili predsjednika države”, rekao je Markt.

U centrali rade 104 osobe, a prema posljednjim podacima su u 2019. godini potrošili 19 milijuna kuna na plaće i naknade zaposlenima.

Pravnik: Netko na humanitarnim pozivima zaradi 200 tisuća kuna
Vladimir Šplajt, pravnik iz Osijeka, godinama se bavi poslovanjem Crvenog križa.

“Te plaće nisu bezazlene. Vidjeli ste da te plaće idu i preko ministarskih plaća. Ako se toliko diče volonterima i ako su toliko humanitarci, onda bi dobar dio njih mogao raditi volonterski”, kaže.

Mjesecima traži informaciju o količini novca koji je prikupljen za pomoć stanovništvu Banije preko telefonskih poziva.

“Od tog poziva 1.25 kuna ide u državni proračun, negdje oko 3 kune ide Crvenom križu, ostatak ne ide njima. Po mojoj računici, oko 200 tisuća kuna je tu zaradio neki d.o.o. na tim pozivima”, kaže Šplajt.

Godinama pokušava doznati zašto privatnik zarađuje na proviziji na humanitarnim akcijama.

“Taj broj je aktivan 11 godina. Mene je jako zanimalo kada prestaje prikupljanje za potres na Baniji, a kada počinje prikupljanje za nešto drugo. To mi je još uvijek malo zamagljeno”, kaže.

Dobiju 70 kuna za svaku dozu darovane krvi
“HZZO plaća Crvenom križu dobrovoljno darovateljstvo krvi, a plaća po prikupljenoj dozi krvi”, kaže Dubravka Pezelj Duliba iz HZZO-a.

Svaka doza se plaća 69.90 kuna, a na računima Crvenog križa se to knjiži kao prodaja roba i usluga.

“Tu je uračunata organizacija i obroci koje su dužni dati darivateljima”, kaže Pezelj Duliba. Na godišnjoj razini dobiju otprilike 10 milijuna kuna, što je otprilike desetina mjesečnog iznosa KBC-a Zagreb, kaže.

Taj novac se ulaže u promoviranje darovateljstva i organizaciju, kaže šef Crvenog križa.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.)...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
10.2 ° C
12.1 °
8.1 °
83 %
3.6kmh
20 %
Sub
17 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
9 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,6294
USD
7,0183
GBP
8,6641
CHF
7,6714
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: