fbpx
17.9 C
Zagreb
Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Davor Božinović: ‘Stožer je donio odluku o produženju mjera, još nije došlo vrijeme za ublažavanje‘

Pročitajte još:

‘Brojke padaju, ali ne smijemo se time zanositi. Sve naše županije su i dalje u crvenom‘, kaže Kaić

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Uvodno se obratila Vera Katalinić-Janković.

“U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7214. Među njima su 1 752 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 207 pacijenata. Preminula je 41 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 349 084 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 7 664 preminulo, ukupno se oporavilo 334 206 osoba od toga 1 537 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 22 530 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 912 994 osobe, od toga 6 587 u posljednja 24 sata. Zaključno s 13. svibnjem utrošena je 1 268 281 doza cjepiva. Dosad je 980 177 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 288 104 primilo obje doze. Udio odraslog stanovništva cijepljenog s prvom dozom je 29.2 %”, izvijestio je Stožer.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao je da se nastavlja trend pada broja oboljelih. “Ako se gleda prosjek prošlog i ovog tjedna imamo pad za 37 posto što je prilično značajan pad. Ne treba se time zanositi. Naša je 14 dnevna incidencija 334 što je jedna od viših od EU, na 22. mjestu smo po incidenciji među zemljama EU. Naše mjesto će se vjerujemo popravljati na top listi s obzirom da je kod nas broj počeo kasnije rasti”, kazao je Kaić.

“Nadamo se da će sve ići na bolje jer i sve više i više cijepimo”, dodao je.

Ministar Vili Beroš nakon toga je naglasio kako se smanjuju kapaciteti predviđeni za covid bolesnike te da je to dobar pokazatelj, no opuštanja nema i ne smije biti.

“S jučerašnjim danom imamo manje od 1800 hospitaliziranih, to je za 85 bolesnika manje nego jučer. Ima i još jedna dobra vijest, pojedini covid centri su počeli polako smanjivati kapacitete. Smanjujemo u Splitu u Osijeku, ali nema opuštanja. Jučer su na respirator spojene još 22 osobe. U Dubravi imamo više od 300 hospitaliziranih, to je relativno velik broj. Cijepljenje je u puno jeku, prošli tjedan smo premašili milijun apliciranih doza. Uskoro vjerujem da će se danas ili sutra cijepiti naš milijunti građanin. Procijepili smo 29 posto odraslog stanovništva, ali jasno je da je proces dinamiziran dolaskom većeg broja doza, on se nastavlja i u budućnosti, zato je potreban odgovor zdravstva da se te doze i utroše. Kad uzmemo u obzir i one koji su stekli prirodni imunitet, vjerujem da ćemo do kraja lipnja doseći opseg cijepljenja od 55 do 60 posto”, rekao je Beroš.

Naglasio je kako ga brine što su prisutne kalkulacije da bi bilo bolje cijepiti se najesen. “To je pogrešno, danas odlučujemo o svojoj budućnosti. Cijepite se već danas”, poručio je Beroš. Također je naglasio kako je dobio sam podatke o naručivanju na cijepljenje.

“Bilo je više od 679 tisuća naručivanja putem raznih kanala. Imamo potvrđeno 331 tisuću termina za cijepljenje, ali molim i ostale građane da se odazovu apelu i prijave za cijepljenje. U zadnjih tjedan dana značajno je porastao broj naručeni. Cjepivo je tu i pozivam građane da se cijepe”, naglasio je.

Iz sustava eCijepljenje dosad je primljeno 679.330 narudžbi na cijepljenje. To se odnosi na obiteljsku medicinu, sustav Cijepise i pozive zavoda za javno zdravstvo.

Ovom prigodom progovorio i o zdravstvenom stanju osmogodišnjeg dječaka: “Što se tiče osmogodišnjeg dječaka kojem je u Zaraznoj zabilježen sindrom nakon preboljele bolesti, priključili su ga na ECMO uređaj i on je van životne ugroze”, dodavši da je to još jedan primjer koji pokazuje da sustav funkcionira.

Markotić govorila o cjepivu
– Mogu reći da dajem punu potporu svemu što je ministar Beroš rekao oko cijepljenja. Klinika će se uključiti i u cijepljenje onih koji trebaju cijepljenje pod kontrolom u kliničkim uvjetima. Važno je da taj dio ubrzamo i omogućimo i tim ljudima čim prije cijepljenje. Važno je da dodatno osvijestimo snagu, značenje i kvalitetu cjepiva koja su distribuirana u Europi. U prvom redu mRNA cjepiva, EK je odlučila da će u idućem razdoblju tijekom 2021, 2022. i 2023. dogovoriti kompletnu distribuciju i kupnju cjepiva od Pfizera što znači da će biti apsolutno distribuirano mRNA cjepivo. Razlog nije da AstraZenecina cjepiva nisu kvalitetna, očito je razlog jedan od tih da se ide na sigurnu proizvodnju. Tehnologija mRNA će omogućiti puno toga i omogućila je prvo cjepivo protiv covida. Trebamo podatke najnovije kojih je zadnjih tjedana puno. Europska komisija je okupila vodeće eksperte iz svojih članica zemalja i pridružene goste i ugostili su također jednog od tvoraca prvog mRNA cjepiva protiv covida-19 koji je sa svojom kolegicom dao podatke i opsežan pregled stanja i podataka te sigurnosti i učinkovitosti mRNA cjepiva. Trebali bi približiti ljudima tehnologiju za koju je trebalo 30 godina da se razvije do ove razine, ali je sada dobro etablirana, sigurna i ima veliku perspektivu za primjenu u drugim područjima. Dobra jer rukujete u proizvodnji s neinfektivnim česticama, morate imati živi virus, drugačije uvjete, različite laboratorije i slično. Unosi se informacijska RNK i to omogućava brzu proizvodnju. Nova proizvodnja može se ostvariti 90 do 100 dana, ne kao prvo cjepivo nego mogućnost za masovnu proizvodnju i cijepljenje. Genetska informacija se uključuje u DNK predložak i to se uklopi u određeni proteinski okvir, prođe kontrolu kvalitete i spremno je za masovnu proizvodnju. To cjepivo se unosi u mišić gdje ga dočekaju stanice imunološkog sustava koje prihvate tu upakiranu informacijsku RNK koja se oslobađa unutar stanica. Naše tijelo proizvodi translacijski protein i dolazi do komunikacije s našim imunološkim stanicama koje idu u smjeru proizvodnje antitijela koja nas štite i koja mjerimo rutinski. Važna je i memorija jer naše stanice imunološkog sustava i antitijela su dio imunološke memorije te nas štite od infekcije duže vrijeme. Pored visoke razine antitijela koja se zadržava nekih šest mjeseci imamo dobar razvoj stanične imunosti, što ne mora biti slučaj kod različitih vrsta cijepljenja. Ne samo da je stanični odgovor iznimno snažan nego se razvija, ne samo na spike protein, nego i određene druge receptore i ima mogućnost djelovanja na različite varijante virusa – kazala je Alemka Markotić.

– Važno je da istraživanja idu u smislu primjene cjepiva u trudnica. Svjesni smo da u trudnica u drugoj polovici trudnoće se rizik od obolijevanja od covida-19 možemo očekivati teži oblik bolesti koji može završiti s težim komplikacijama, pa i smrću. Vidjeli ste kod nas gdje je trudnica bila na respiratoru, dijete je ostalo živo, majka je ostala živa, međutim nisu svi bili te sreće i bilo je situacija kod nas gdje ishod nije bio pozitivan. Važno je vidjeti završetak studije na trudnicama. Preliminarni rezultati koji nisu bili kontrolirana studija i koji su objavljeni u New England Journal of Medicine, praćene su trudnice koje su cijepljene a nisu znale da su trudne. Tu je zabilježena visoka sigurnost. Sve komplikacije koje su se događale u trudnoći kod trudnica koje su primile ili nisu primile cjepivo su bile slične. Ta istraživanja očekujemo – kazala je Markotić.

– Pfizer je mogao pokazati da mogu omogućiti veliku količinu cjepiva u Europi. Planirano je preko 600 milijuna doza. Zanimljivo je da će Zagreb u 2022. i 2023. biti jedan od centara koji će biti uključen u fazu proizvodnje DNA predloška što je važno u smislu tradicije koju Hrvatska i Zagreb imaju, a to je daljnja proizvodnja cjepiva – kazala je Markotić.

– Puno je pitanja u smislu može li se primiti doza Pfizera umjesto druge doze AstraZenece, Europska komisija financira jednu studiju o tome pa ćemo znati više – kazala je Markotić.

– Često izađe u medijima nešto drugačije nego što je rečeno, ali kada izađe ovako brzo možemo ispraviti. Izašlo je da sam rekao da Hrvatska ima drugu najgoru incidenciju u EU. Nisam rekao to nego da je na 22. mjestu po incidenciji u EU – kazao je kratko Kaić.

Božinović otkrio: “Stožer je danas donio odluku o produženju mjera koje vrijede na nacionalnoj razini. Iako već gotovo mjesec dana bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini. Jedina promjena na nacionalnoj razini je ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja PCR testa produžava na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je pet mjeseci. Dolazi do ublažavanja na regionalnoj razini, s poboljšanjem situacije nas obavještavaju iz lokalnih stožera. Što se tiče zagrebačkog stožera, on je tražio produženje mjera koje su na snazi do 31. svibnja, dokad vrijede i sve mjere na nacionalnoj razini. Njihov zahtjev je bio da se produže mjere do 31. svibnja i to smo odobrili”, rekla je Božinović, dodavši da do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja.

Komentirao je i pilot-projektu simulacije svadbe.

“Za razliku od prvog projekta, ovdje će biti i osobe koje su preboljele covid i one koje imaju test ne stariji od 48 sati. Svi će biti testirani PCR testom nakon tjedan dana. BDanas su nam se javili organizatori nekog kongresa gdje ćemo pratiti kako organizirati događaje s većim brojem sudionika pod uvjetom da je okruženje sigurno.

“Na početku smo turističke sezone, ali incidencija nam je i dalje visoka. Moramo postići da nam brojevi i dalje padaju kako se o Hrvatskoj ne bi govorilo kao o destinaciji koja ima visoku incidencijuTrend je dobar ali još uvijek nisu brojke zbog kojih se možemo osjećati komotno”, rekao je.

Na upit znači li to da zagrebački stožer nije tražio da kafići mogu od sutra raditi u zatvorenom Božinović je rekao: “Ja sam potpisao odluku u kojoj stoji što sam vam kazao, a to je sve postojeće mjere produljuju do 31. svibnja”.

Na upit zašto će se granica moći prijeći zbog glasanja bez PCR testa rekao je: “Ako sam vas dobro razumio, pitali ste je li glasanje i ranije bio neodgodiv razlog. Nije jer nije bilo izbora. Svo ovo vrijeme koje vrijede odluke za prelazak granice postoji ta mogućnost da se u roku 12 sati uđe u RH i napusti ako postoje neodgodivi razlozi. Mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava u RH neodgodiv razlog. Nije bio taksativno naveden, ali uvijek je policija promišljala o tome kad bi netko došao s nekim razlogom je li razlog neodgodiv. Nije donesena nova odluka kad govorimo o prelasku granice već svi oni koji imaju prebivalište u RH i ostvaruju biračko pravo se može koristiti ta odluka o 12-satnom boravku u RH”.

“HZJZ nije donio nikakve nove upute za okupljanjima u stranačkim stožerima. Ako će netko nešto drugo raditi, prikupljati podatke, onda ljudi rade svoj posao i to nije okupljanje”, rekao je Božinović.

Na ponovljeno pitanje o izbornoj noći opet je kazao da se ništa ne mijenja rekao je :”U Hrvatskoj nema policijskog sata”, a na pitanje treba li se ugostiteljski objekt u kojem se okupljanje održava treba zatvoriti u 22 sata, odgovorio je potvrdno.

“Preporuka o prestanku nošenja maski za one cijepljene bi se mogla donijeti kad bi u populaciji bilo manje zaraženih. Kad bi bilo puno bolja situacija, onda bi se mogla donijeti takva preporuka, dakle kad bi imali niski intenzitet epidemije. Ako bude dovoljno niski intenzitet epidemije, onda ćemo svi moći skinuti maske”, rekao je Kaić.

Ne samo u Hrvatskoj, i u drugim zemljama se održavaju različiti probni događaji gdje se testira mogućnost okupljanja većeg broja ljudi. Tu govorimo o stotinama i tisućama ljudi koji su zaštićeni. Činjenica je da bi veća okupljanja nećete moći organizirati ako ne bude epidemiološki prihvatljivo u smislu da se smanji rizik do minumuma. Važno je da se staro normalno što prije vrati. Ako možemo koristiti ne samo PCR testove, nego i brze antigenske i ako ćemo imati sve veći broj cijepljenih, onda to radimo zbog zdravlja i da se vratimo normalnom načinu života. Zato se rade testovi i projekti. Svima je u interesu da se vrati optimizam”, rekao Božinović, dodavpi da će digitalna zelena potvrda vrijedit će na razini EU-a, s osnovnom namjenom da se ljudi lakše kreću i prelaze granice.

“Uložili smo veliko znanje kako bismo prvi prošli taj test na razini EU-a. Bitno je da ta potvrda ima sve elemente bitne za jamčenje da je neka osoba zaštićena i da ne predstavlja opasnost za širenje virusa i onda ćemo idjeti u kojim situacijama, koji događaj. O tome će se svaki dan razgovarati. Jedan alat imamo i možemo ga koristiti. Za neke djelatnosti i događaje ovo je jedina alternativa dosadašnjoj epidemiloškoj poziciji, da se ti događaji zabrane i da im se ne dopusti rad”.

Na upit čemu mjere ako ih se nećemo pridržavati za izbore? Iz HUBOL-a to ne podržavaju Božinović je odgovorio: “Ne znam što su kazali iz HUBOL-a. Kad su bili prošli parlamentarni izbori, nije bilo odredbe o 12 sati. Ovo je nešto što nije nikakva nova odluka. I danas, ako netko ima neodgodiv razlog za ulazak u RH, a mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava jedan od temelja demokracija i ako netko ima pravo glasati na izborima i želi to, da može koristiti instrument koji postoji. Nema nove odluke već može u roku od 12 sati ući u Hrvatsku i napustiti ju. “Ja mislim da vi ne razumijete osnove demokracije”, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje je li to poruka biračkom tijelu HDZ-a.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Nikolina Ristović: ‘Od ove boli možeš izgubiti razum, a ja si moram sačuvati zdravlje’

Nikolina Ristović ex Pišek zadnjih tjedana dana trpi rigorozne optužbe od strane svog svekra, Viktora Ristovića poznatijeg kao Miša...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
19.8 ° C
20.5 °
18 °
65 %
2.1kmh
83 %
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
27 °
Ned
27 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5223
USD
7,3865
GBP
8,8029
CHF
7,6107
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: