15.8 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Davor Božinović zaprijetio što će se dogoditi svima koji krše mjere: ‘Početkom travnja donosimo nove mjere, nadamo se liberalnijim rješenjima‘

Pročitajte još:

U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7600

Davor Božinović je danas upozorio da svi koji krše epidemiološke mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore
Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je najavu da ugostitelji koji krše epidemiološke mjere neće dobiti potpore države.

– Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će ravnateljstvo civilne zaštite poslati popih HZZ-u, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćena.

Beroš je rekao da je naručeno najviše doza AstraZenece jer je tada bila najizglednija kao prvo odobreno cjepivo. Novinare je zanimalo zašto kasnije nije naručeno više cjepiva drugih proizvođača.

– Treba uzeti u obzir i dinamiku isporuke. HZJZ je donio odluku o potrebnim dozama. U tom trenutku naknadnim ugovorima se nije moglo naslutiti da će biti ovakvih problema, stoga uzimanje maksimalnih doza nije bilo utemeljeno na stručnom promišljanju. Kad smo se vodili naručenim količinama, uzeli smo u obzir i dinamiku isporuke jer naknadnim ugovorima osim ukupne količine doza, bitna je i raspodjela prema kvartalima. Prekomjerna količina doza u četvrtom kvartalu nije racionalno niti financijski isplativo. Postoje dodatne doze koje su se mogle uzimati i odredili smo količine i dogovorili naknadne doze. Ukupno je naručeno preko osam milijuna doza, više nego dovoljno za procjepljivanje hrvatskih građana, rekao je Beroš.

Božinović se osvrnuo na mogućnosti oštrijih mjera za Uskrs.

– Razgovarat ćemo o nekim mjerama koje se mogu donijeti ali ovaj princip o kojem sam govorio bi trebao ostati za cijelo vrijeme i ljetne sezone, sve dok se situacija s cijepljenjem i ostalim ne poboljša. Napravit ćemo okvir koji je ozbiljan, a treba uvjeriti sve da ga se pridržavaju. Neće niti jedna institucija ići po kućama i provjeravati vodite li brigu o svojim roditeljima, bakama, djedovima, perete li ruke i održavate li distancu u zatvorenom prostoru. Sve je jasno, kaže Božinović i dodaje da su u tijeku pripreme za turističku sezonu.

– Mjere istječu krajem mjeseca, početkom travnja ćemo donijeti nove mjere. O nama ovisi hoće li biti samo produžavanje, restriktivnija ili liberalnija rješenja. Nadamo se ovom drugome, dodaje Božinović.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.4 ° C
19.3 °
15.8 °
65 %
5.7kmh
0 %
Uto
16 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: