16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Donosimo brojke: Imamo najveći tjedni rast od svih europskih zemalja, uskoro mogli imati i preko 4000 zaraženih

Pročitajte još:

Broj novootkrivenih slučajeva na milijun stanovnika u sedmodnevnom razdoblju porastao je sa 158,89 na 338,69

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji gdje je komentirao dug veledrogerija kao i situaciju s koronavirusom. Rekao je da situacija s veledrogerijama zabrinjava i pacijente i liječnike.

Krešimir Luetić je kazao da je hipotetska situacija u kojoj se ne može pružiti potrebna terapija pacijentima neprihvatljiva i zabrinjavajuća.

“Dug nije nešto novo. Desetljećima postoje značajni dugovi u zdravstvu što govori o nesrazmjeru prihoda i rashoda. Sad je interval eskalacije krize s dugom, prijetnje blokadom i blokada sve kraći. Mislim da je trenutna situacija intenzivirana koronakrizom u smislu povećane potrošnje i smanjenog prihoda, odnosno davanja za zdravstvo”, rekao je Luetić.

“Bez sumnje svjedočimo trećem valu”, naglasio je Luetić i dodao: “Posebno zabrinjava da Hrvatska sad na bazi dvotjedne i tjedne incidencije ima najbrži rast novozaraženih u EU, a to ćemo za koji tjedan vidjeti u bolnicama. Primjerice danas u odnosu na prije četiri tjedna imamo gotovo dvostruko više pacijenata na respiratorima, gotovo 60% više pacijenata je u bolnicama, a tek smo prije koji dan dosegli razinu od 1.000 novozaraženih na dnevnoj bazi.”

Ističe da je sadašnji broj posljedica zaraze otprije dva do tri tjedna, a tad su brojevi bili znanto niži. “Danas ćemo vjerojatno svjedočiti broju od 2.000 i više zaraženih, a u bolnicama ćemo tu sliku vijdeti kroz dva tjedna”, rekao je.

Najveći broj novozaraženih u Hrvatskoj je zabilježen 10. prosinca kad smo imali 4620 novozaraženih u 24 sata. “Ako pogledamo trend rasta zadnja četiri tjedna, izgledno je da će brojevi doseći i više od 4000. Hoće li se to dogoditi, ovisi o svima nama. Ako dosegnemo takve brojeve, vjerojatno ćemo u bolnicama opet imati velik broj hospitaliziranih, vratiti se raditi na covid odjele, a čini se da će biti potrebe za tim.”

On misli da terase nisu najveći problem i da se ugostitelji drže propisanih mjera. No svaki je pojačani kontakt rizičan, kao i obično komuniciranje među ljudima. Dobro je, nastavlja, što dolaze školski praznici.

 

“Koliko je cjepivo važno i jedini izlaz pokazuje jučerašnji podatak da u Londonu u 24 sata nije umrla nijedna osoba od covida. To je grad s više od 5 ili 6 milijuna ljudi, svaki dan ima visok broj umrlih, a jučer nijednog. Na britanskim TV kanalima vrti se u uglu brojač cijepljenih osoba, jučer je bio 58% odraslih građana Velike Britanije i to jasno pokazuje koliko je važno. Podaci iz Izraela, SAD, Velike Britanije pokazuju da cijepljenje dovodi do smanjenog broja zaraženih”, dodao je Luetić, ističući kako je cijepljenost liječnika u bolnicama viša od 75 posto, dok s drugim zdravstvenim radnicima i medicinskim sestrama to još nije slučaj.

Za dug veledrogerijama kaže da nije ništa novo, dok je hipotetska situacija u kojoj se ne može pružiti potrebna terapija pacijentima, neprihvatljiva i zabrinjavajuća.

Na pitanje koliko bolnice mogu izdržati ako dođe do obustave, kaže da bolnice imaju neke zalihe, ali su one dostatne maksimalno za koji tjedan.

Već danas na najavljenom sastanku nadam se da će Vlada i veledrogerije postići sporazum i da će se isporuka lijekova nastaviti. Očito trebamo naći bolji način financiranja zdravstva. Pitanje je je li održiv ovaj Bismarckov model u kojem 30% građana iz plaća izdvaja za sustav zdravstva, a 100% građana ima zajamčene zdravstvene usluge. Trebamo to redefinirati da se i iz proračuna izdvaja na godišnjoj razini veća količina novca. Potrebna je i racionalizacija da sustav s obje strane bude što balansiraniji. Po glavi zaposlenika izdvajamo možda u najvećem postotku, a zaposlenih u odnosu na broj osiguranih je malo, 30%”, rekao je za N1.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: