7.5 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Nove mjere u Zagrebu maske obavezne i na otvorenom: ‘Nema izuzetaka!’

Pročitajte još:

Do sada je bilo nošenje maski ako se ne može držati razmak. Sada je svugdje na otvorenom prostoru”, pojasnio je Zvonimir Šostar

Danas su na sjednici zagrebačkog Stožera donesena dva paketa mjera.

Prvi je aktiviranje velikog broja ljudi koji će se baviti preventivom i kontrolom provedbe mjera. Radi se o aktivaciji 345 djelatnika te obaveznog nošenja maski i poštivanje udaljenosti i zabranu boravaka u zatvorenim prostorima kafića.

Obavezno je korištenje maske u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja.

Nove mjere u Zagrebu
Nove mjere su:

Obavezno korištenje maske u svim zatvorenim prostorima gdje se odvijaju okupljanja.

Obaveza nošenja maski i na svim otvorenim prostorima.

“Nema izuzetaka. Do sada je bilo ako se ne može držati razmak. Sada je svugdje na otvorenom prostoru”, pojasnio je Šostar.

Upitan je što s ljudima koji sjede na terasama kafića. “I oni, kad piju mogu maknuti masku, a onda je odmah vratiti”, pojasio je Šostar.

Postoji li izuzetak? Što je s alergičarima i cijepljenima? Postoji li zakonski okvir koji dozvoljava uvođenje obaveznih maski na otvorenom?

“Meni je jasan revolt, ali ovdje se radi o interesu cijele zajednice. Nema dokaza da, ako ste cijepljeni, da se ne možete opet zaraziti i biti zarazni. Znamo da je u domovima za starije bilo 70 pozitivnih korisnika koji su se cijepili s minornim tegobama, nitko nije završio u bolnici. Cjepivo štiti od respiratora i bolnice”, rekao je Šostar i dodao:

“Nažalost, nema drugog načina da zaustavimo virus, moramo naći način kako ćemo ga zaustaviti. Danima smo s epidemiolozima pokušavali smisliti najbezbolniji način kako zaustaviti virus”, rekao je Šostar.

Kako će se kažnjavati građani koji ne nose maske?

“Ovo nije represivna mjera. Važno je da svi shvatimo i prihvatimo mjere koje je donio Stožer Grada Zagreba. Mi ćemo poduzeti sve da budemo na usluzi građanima i potrudit ćemo se imati dovoljno zaštitnih maski. Ovo je mjera u interesu svih nas. Moramo biti svjesni da represija nikad nije dala rezultat. Upotrijebit će se samo ako upozorenje ne bude dovoljno. Represiju će vršiti nadležno tijelo i, na temelju zakona, bit će izrečena kazna”, rekao je Željko Renić iz komunalnog redarstva.

Preporuka je provođenja treninga na otvorenim prostorima, kao i radionice i igraonice za djecu. Također, poslodavcima je preporučen prelazak na smjenski ili rad od kuće.

Do petka bi trebala bili gotova priprema za cijepljenje u fazi tri, navodi Šostar.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9 ° C
9.4 °
5.4 °
74 %
6.2kmh
75 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: