10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Đurđević u Otvorenom napala Togonala: ‘Niste mi rekli istinu tko dolazi u emisiju’

Pročitajte još:

Kandidati za šefa Vrhovnog suda gostovali su u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’, a pri samom kraju došlo je do nesuglasice između Zlate Đurđević i voditelja

Što se tiče ujednačavanja sudske prakse, smatram da je Vrhovni sud izgubio ovlast ujednačavanja sudske prakse u kaznenim predmetima i u tom je pogledu dekonstitucionaliziran, zbog osnivanja Visokog kaznenog suda, kazala je u emisji Otvoreno Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, jedna od kandidatkinja za čelnicu Vrhovnog suda.

Također, smatra da se to jednim dijelom potvrđuje u izvješću trenutnog predsjednika VS-a u kojem se traže izmjene Zakona o kaznenom postupku i u kojem se traži izvanredni pravni lijek za VS.

Đurđević je otkrila da je dio njezina programa reorganizacija sudstva s ciljem jačanja Vrhovnog suda. “Mislim da Vrhovni sud treba biti sud koji treba jačati, a ne slabiti”, rekla je.

– Moje je mišljenje kada nastupi zastara ne možete izručivati našeg državljanina u drugu državu da se tamo vodi postupak, kazala je Đurđević.

Smatra da nije trebalo izručivati Perkovića i Mustača Njemačkoj te da se njeno stajalište isključivo tiče zastare.

– Za teška kaznena djela ne možemo izručivati svoje državljane, a za minorna kaznena djela možemo ih izručivati drugim državama, kazala je.

– Za sve koji smo se javili na natječaj netko je rekao ne. Politika je jako puno štete nanijela hrvatskom sudstvu. radi se isključivo po kriterijima podobnosti. Još nismo naučili da sudstvo mora biti neovisno, smatra Đurđević. Smatra da je vrlo nespretna izjava da ju je Predsjednik RH provukao kroz blato.

Lana Petko Kujundžić rekla je kako nije željela da izbor predsjednika Vrhovnog suda ispadne smiješan. “Smiješno je i možda žalosno kada imamo prijepore oko toga kako ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, jedan autoritet, jednu osobu koja bi trebala ustvari zračiti nečim, da pokazuje građanima kako je pravo i pravda za sve građane ista”, kaže i dodaje da se zbog toga osjeća loše kao sudac.

Šime Savić rekao je kako ne misli da je hrvatsko sudstvo korumpirano te poručio da većina sudaca radi pošteno, savjesno i predano. “Manji je dio sudaca koji su korumpirani i taj kukolj treba odstraniti iz sudstva”, kaže.

Emisiju je vodio Mislav Togonal, a na samom kraju, u zaključnim riječima je Đurđević zatražio komentar premijerove izjave da ona ne poštuje Zakon jer se nije prijavila na prvi natječaj, a predsjednik ju je svejedno imenovao.

Đurđević mu je na to rekla da se ona u emisiji osjeća kao na optuženičkoj klupi. “Nemojte tako, molim Vas”, odgovorio je Togonal. “Tako ste mi priredili emisiju”, odvratila mu je Đurđević.

Na kraju emisije Đurđević se okomila na voditelja Togonala.

– Ja se u emisiji osjećam kao na optuženičkoj klupi. Pitala sam vas tko će biti u emisiji, niste mi rekli istinu. Vi ste kao novinar trebali voditi računa o svojoj etici i govoriti istinu. Trebali ste voditi emisiju nepristrano i u skladu s etikom. Vaša prva zapovijed kao novinaru je da govorite istinu – rekla je Đurđević.

Togonal je pitao tko joj je u emisji zasmetao.

– Vi, s neistinom koju ste rekli – odgovorila mi je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: