fbpx
17.8 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Capakova zamjenica: “Cijepljena osoba može biti zarazna i nije niti rečeno da je treći val završio”

Pročitajte još:

Pavić Šimetin kazala je i da nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio iako je Krunoslav Capak izjavio upravo to da bi se naknadno korigirao

Epidemiologinja i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV kazala je kako sva četiri cjepiva protiv COVID-19 koja se koriste u Hrvatskoj vrlo efikasno štite od teških oblika bolesti, hospitalizacije, liječenja na respiratoru i smrtnog ishoda.

“Može li virus obitavati na sluznici usta, nosa i onda se širiti na drug osobe nije još ispitano. Dakle, osoba koja se cijepi može se zaraziti, ali ima bolji ishod te bolesti. Cijepljena osoba može biti zarazna, ali i biti zarazna bez znakova bolesti, odnosno niti ne znati da je zaražena. Prema tome, masku treba nositi i dalje, i onaj koji je cijepljen, i u društvu osoba koje se cijepe. To nošenje maske je zapravo više usmjereno na zaštitu drugih, a ne možda samog sebe koji sam se cijepio. No cijela ova borba protiv pandemije uči nas da zapravo moramo misliti prvenstveno na druge, a sebe staviti na drugo mjesto”, kazala je.

Da bi se mjere oko maski ublažile procjepljenost stanovništva treba biti visoka.

“Vjerojatno je to negdje iznad 50 posto, ali svakako takva da se smanji cirkulacija virusa u populaciji. A glavni indikator kada možemo manje nositi maske je zapravo kolika je cirkulacija virusa u populaciji, odnosno koliko imamo novooboljelih svakodnevno. Ta je situacija sad u nekakvoj silaznoj putanji”, kaže.

Objasnila i je izjavu ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka o završetku trećeg vala.

“Nije niti rečeno da je treći val završio, niti je mišljeno da je treći val završio, samo se radi o tome da imamo posljednja dva tjedna poboljšanje u epidemiološkoj situaciji. Imamo određeno smanjivanje pa smo imali vrh sredinom travnja, a sad je situacija nešto bolja”, rekla je Pavić Šimetin.

Hoće li biti svadbi, kaže, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

“Ako bi se nastavilo ovo poboljšanje, uz pojačano cijepljenje koje imamo, može se očekivati kroz mjesec ili više da ta epidemiološka situacija bude povoljna i da se onda može razmišljati o nekakvim mjerama koje bi bile labavije i dozvolile veća okupljanja”, kazala je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.8 ° C
17.1 °
16.8 °
94 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
27 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5240
USD
7,3271
GBP
8,7700
CHF
7,5739
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: