7.9 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Epidemiolozi otkrili: “Ne preporučujemo istodobno cijepljenje protiv gripe i covida”

Pročitajte još:

Četiri slučaja sezonske gripe zabilježena su već u Hrvatskoj, bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kad gripa obično stiže u ove krajeve.

Kako Novi list doznaje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), riječ je o turistima kojima je gripa potvrđena na području Dalmacije. Ove se godine očekuje nešto jača sezona gripe u odnosu na lanjsku, kad praktički uopće nije bilo oboljelih, a cijepljenje se očekuje početkom studenog.

Ono što je zanimljivo je da su pacijenti, kod kojih je dijagnosticirana gripa, imali simptome COVID-a pa su testirani, a kad je test bio negativan, testirali su ih i na gripu, s pozitivnim rezultatom.

Stručnjaci smatraju da je svima onima koji bi se htjeli cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe ipak bolje pričekati između apliciranja dvaju različitih cjepiva, nego cijepiti se objema cjepivima istovremeno.

“Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna, kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo”, kaže dr. Diana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Prema posljednjim podacima ECDC-a s kraja kolovoza, u čitavoj je Europi niski intenzitet gripe zamijećen samo u Slovačkoj, dok je ostatak EU-a praktički bez gripe. Ove sezone očekuje se da će cirkulirati dva soja virusa gripe A – Victoria (H1N1) i Cambodia (H3N2) te B – Washington i Phuket. Proteklih mjeseci obišli su južnu hemisferu, a prema njima definirano je i cjepivo za ovu sezonu.

Simptomi gripe i COVID-a vrlo su slični, pa je ove dvije virusne bolesti lako zamijeniti. Povišena tjelesna temperatura, kašalj, opća slabost, glavobolja i bolovi u mišićima karakteristični su za obje zaraze. Kihanje i curenje iz nosa, koji su česti pratitelji gripe, kod koronavirusa, međutim, nisu uobičajeni, dok će oboljeli od COVID-a češće imati suhi kašalj u odnosu na one ‘gripozne’, piše Novi list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
6.9 ° C
7.7 °
5.8 °
93 %
0.5kmh
75 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: