14.6 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Farmakolog Francetić: Broj zaraženih trebamo pomnožiti dva ili tri puta

Pročitajte još:

Farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Igor Francetić rekao je kako, prema grubim procjenama, brojku zaraženih trebamo pomnožiti s dva ili čak tri kako bi znali pravo stanje.

“Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od covid-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole, nije ništa neobično”, govori i dodaje kako je ovaj virus respiratorni i napada više organskih sistema od virusa gripe.

Smatra kako je potrebna i 3. doza cjepiva, koju treba primiti šest mjeseci nakon druge doze.

“Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja pet-šest puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na običan delta soj”, istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje.

“Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika covida, koji nažalost ostavlja i posljedice, što recimo nije slučaj s gripom”, rekao je.

Francetić naglašava kako se ne treba zaboraviti činjenica da, iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili.

“Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost”, govori.

“Sigurno je da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski”, istaknuo je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.5 ° C
15.5 °
8.6 °
75 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: