10.5 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Hrvatska uvodi covid putovnice: Evo kako će funkcionirati putovnice, koliko će trajati i kada će ih Hrvatska uvesti

Pročitajte još:

Bez Covid putovnica neće se moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije, doznaje se u četvrtak.

“Hrvatska želi od 1. lipnja početi primjenjivati digitalni zeleni certifikat, odnosno zelene covid putovnice koje će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela covid “, rekla je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije državna tajnica MUP-a Terezija Gras.

Iako je prvotno izjavila kako bi iskaznice trebale biti u funkciji od 26. lipnja, kasnije je istaknula da Hrvatska želi s njezinom primjenom početi već od 1. lipnja.

Riječ je o iznimno važnom dokumentu jer se bez njega ili nekog drugog na razini Europske unije priznatog COVID dokumenta od tog datuma više neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije. Hrvatske vlasti žele što prije početi s primjenom tog dokumenta kako bi zbog turističke sezone omogućile što lakši dolazak stranih državljana u našu zemlju, piše Jutarnji list.

“Ideja je da se iskaznice očitavaju na graničnim prijelazima. Vlada je 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je sporazum s AKD-om, tvrtkom koja radi na tehničkom rješenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt, imajući u vidu važnost predstojeće turističke sezone za naše gospodarstvo”, rekla je Gras.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, Andreje Metelko-Zgombić, tvrdi kako Hrvatska svoj dio posla oko uvođenja digitalnih zelenih iskaznica jako dobro radi i među državama je koje su najdalje stigle u pripremi.

“Uvođenjem iskaznica ne ide se na sužavanje prava građana, već se stvara nova dodatna mogućnost kako bi ljudi mogli lakše putovati”, rekla je.

Jutarnji neslužbeno doznaje da se na razini Europske Unije još uvijek intenzivno raspravlja o tehničkim rješenjima i interoperabilnosti ovog dokumenta. U sadašnjoj radnoj verziji riječ je o dokumentu u kojem bi bili podaci o tome je li vlasnik cijepljen, ima li negativan PCR test ili je prebolio koronu. Na dokumentu bi bio QR kod kojeg bi na granici putem skenera očitao policijski službenik.

Kako je državna tajnica otkrila u srijedu, Hrvatska je nabavila već 250 skenera. Osim sa sustavima svih članica Europske unije, ovaj sustav COVID putovnice mora biti operabilan i sa sustavima drugih zemalja. Primjerice Japanom, Izraelom, S. Makedonijom, Srbijom, BiH…

Svi hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca namjeravaju putovati u druge zemlje Europske unije putem sustava e-građanin moći će si “povući” tzv. COVID putovnicu. Ona će biti u PDF formatu i moći će se spremiti u mobitel kao digitalni dokument ili se isprintati kao papirnati dokument. To znači da bi do sljedećeg mjeseca trebale biti sređene sve datoteke i ažurirani svi podaci o osobama koje su do tad cijepljene ili su preboljele COVID kako bi bile unijete u sustav e-građanin.

Vanjska članica Odbora Đurđica Klancir na sjednici u srijedu postavila je pitanje upravo oko problema s nesređenim bazama cijepljenih, odnosno preboljelih, s obzirom da je evidentno kako je s bazama mnogo nejasnoća.

– Datum 26. lipnja je blizu, radi li se na sređivanju evidencija u Hrvatskoj – zanimalo je Klancir.

– Itekako se o tome vodi rasprava, naravno da je ključno pitanje riješiti i evidencije iz kojih će se izvlačiti setovi podataka potrebnih za izdavanje potvrda. Što se tiče detalja, u kojoj je fazi sređivanje evidencije, to je pitanje za Ministarstvo zdravstva – odgovorila je Terezija Gras, uz napomenu kako vjeruje da će sve biti pripremljeno na vrijeme.

Kako saznajemo, prema sadašnjem prijedlogu, za one koji su dva puta cijepljeni dokument bi trebao vrijediti 180 dana, a onima koji imaju samo negativan PCR test dokument bi vrijedio 48 sati. Još nije poznato koliko bi dokument vrijedio za osobe koje su preboljele koronu.

– U slučaju gubitka potvrde, u svakom trenutku moguće je zatražiti novu – poručila je državna tajnica, uz dodatak kako se vodi računa o zaštiti podataka, zbog čega će zelena iskaznica integrirati samo najpotrebnije informacije. Potvrda, pojasnila je Gras, nije zamjena za putovnicu ili drugi identifikacijski dokument.

Ukoliko strani državljanin nema digitalni zeleni cerifikat za ulazak u Hrvatsku, morat će imati neki drugi, na razini Europske unije priznati dokument, koji će sadržavati lako provjerljiv podatak je li se ta osoba cijepila, ima li negativan PCR test ili je preboljela COVID.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.8 ° C
11.6 °
8.7 °
63 %
1.5kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
14 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: