6.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Biskup Košić napao je kobasice na Adventu: Otimaju smisao Božića, što je u njima kršćansko?

Nekima se to ne sviđa što kažem jer misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate, kazao je biskup

Pročitajte još:

Kad bih vam trebao ukratko, samo s par riječi, opisati što je Božić i kakvo on značenje ima, rekao bih jednostavno: Božić je mali Bog, novorođeno dijete Isus koji je rođen u Betlehemu od majke Marije, rekao je u božićnoj čestitki sisački biskup Vlado Košić.

Biskup je osim prigodne poruke vjernicima kritizirao adventske sajmove u gradovima diljem Hrvatske.

“Nekima se to ne sviđa što kažem jer misle da je Božić univerzalni blagdan radosti, veselja, praznik zime, djedova koji nose darove djeci, sobova koji voze saonice i vila koje ih prate. Čak vole kazati da je to Božićna priča ili Božićna bajka. Jednako tako proglašavaju svoje gradove božićnim gradovima ili u novije vrijeme adventskim pa slave Advent u Zagrebu, Advent u Sisku, Advent u Petrinji…

No, to je ipak netočno i treba upozoriti da je advent kršćansko iščekivanje Božića, a prodaja kobasica, zelja, mladog vina i sl. je sajam, koji bi – kad se već to događa u vremenu adventa – mogli nazvati Adventski sajam, a ne Advent”, kaže Košić.

“Zašto je to važno?”
U adventskim sajmovima nema ničeg kršćanskog, a moguće je da oni pokušavaju i oduzeti smisao adventu, smatra Košić.

“Zašto je to važno? Jer se time iskrivljuje izvorni sadržaj koji je sadržaj adventa, koji je rekoh kršćansko vrijeme priprave za Božić, a u nabrojenim sajmovima često nema baš ničega što bi bilo kršćansko iščekivanje Božića. Je li to samo kronološko podudaranje ili je intencija u tome da se Božiću, kao i adventu, oduzme njegov pravi smisao?” rekao je biskup.

Podsjetimo, biskup Košić se učestalo na društvenim mrežama oglašava o političkim pitanjima te zauzima ekstremno desna stajališta. Košić je i veliki prijatelj osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

Podsjetimo, Kordić je pravomoćno osuđen na Haškom sudu jer je “kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci” s ciljem “etničkog čišćenja tog područja”. Sud je ustvrdio da je Kordić izdavao zapovijedi zbog kojih je 16. travnja 1993. u Ahmićima ubijeno 116 Bošnjaka, među kojima su bile 32 žene i 11 djece mlađe od 18 godina.

Kordić se nakon odležane kazne vratio u Zagreb u lipnju 2014. gdje ga je, između ostalih, dočekao i biskup Košić. Na dočeku je biskup Košić pravomoćno osuđenom ratnom zločincu poljubio ruke.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: