9.4 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Bivši veleposlanik u Rusiji: “Plenković je u Bruxellesu poslušni birokrat, a u Hrvatskoj autokrat na čelu kriminalne organizacije”

Pročitajte još:

Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji u srijedu je komentirao stanje u Ukrajini, ali i raspravu i razmirice između dva brda oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Moral ukrajinske vojske

“Meni se čini da će odluke Ukrajinaca da se suprotstave ruskoj agresiji samo rasti u odnosu na zlodjela koja su počinjena. I Amerikanci su predlagali predsjedniku Zelenskom da se povuče iz Kijeva u Lviv, ali on je to odbio i to je uvelike doprinijelo porastu morala ukrajinskih građana. A od 2014. godine do sad, ukrajinska je vojska napredovala”, rekao je Kovačević te se osvrnuo na izglasavanje odluke oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.  “Ne može se govoriti o zajedničkoj poziciji i da se tema oko koje bi trebalo postići konsenzus koristi ne samo za političko nadmetanje, nego i za postizanje krize”, izjavio je za N1.

Sukob premijera i predsjednika

“Premijer se ponaša kao da ne postoje nadležnosti predsjednika Republike u vezi s obranom. Ja se se ne slažem s načinom kako komunicira Zoran Milanović, kao i sa sadržajem velikog dijela njegovih izjava, ali neovisno o tome, on je predsjednik Republike Hrvatske, izabran s puno više glasova, nego cijeli HDZ u Sabor i mora ga se poštovati. On je institucija, a HDZ se ponaša kao da je Milanović uzurpator, kao da nije pobijedio na izborima. Premijer namjerno izaziva ustavnu krizu”, rekao je Kovačević.

Objasnio je i zašto to misli.

“Naprosto zato što je HDZ organizacija koja je kriminalna, jer postoji pravomoćna presuda protiv njega i Vlada je ta organizacija koja je odlučila uzurpirati vlast i ustav. Njihovo je razumijevanje da u Hrvatskoj sve institucije moraju pripadati HDZ-u i, ako ne pripadaju, oni ih ignoriraju. Institucija predsjednika trenutno nije njihova i zato se to događa”, rekao je Kovačević.

“To pokazuje tko je naš premijer. On je na čelu kriminalne organizacije. On je u Bruxellesu poslušni birokrat, pred stranim diplomatima diplomat, a u Hrvatskoj autokrat, koji se ne libi u Hrvatskoj izazvati ustavnu krizu”, rekao je Kovačević.

Istaknuo je i da HDZ namjerno ugrožava ustavnopravni poredak Republike Hrvatske pa objasnio i uzrok.

“Vlada Republike Hrvatsk predlaže odluku i premijer i predsjednik se moraju oko toga usuglasiti. Ako suglasnosti nema, predmet može doći na Sabor. Ali Vlada Republike Hrvatske, odnosno premijer, odbija službeno se obratiti predsjedniku Republike. To je uzrok ustavne krize”, rekao je Kovačević.

Govoreći o raspravi u Saboru, Kovačević je rekao da se ne radi o spremnosti da se pomogne Ukrajini, “nego o spremnosti elita da se ponašaju u skladu s Ustavom ove zemlje”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
10.3 ° C
10.8 °
6 °
66 %
6.2kmh
40 %
Uto
10 °
Sri
7 °
Čet
12 °
Pet
17 °
Sub
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: