20.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Grad Zagreb će u prirodu ispustiti 100.000 muških komaraca uvezenih iz Italije, a evo i zašto

Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, to je krajem 6. mjeseca i početkom 7. mjeseca kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca

Pročitajte još:

Gradovi diljem Hrvatske muku muče s komarcima pa tako i Zagreb.

Zagrepčanin Mijo Bilanović je za HRT ispričao kako već 20 godina obrađuje vrt koji je dobio na korištenje od grada i da svake godine vodi istu bitku, onu protiv komaraca.

“Grizu i krv odmah ide, otekline, ali smo navikli već godinama, tu smo prvi na udaru do Jaruna”, rekao je. Dodaje kako ekipa iz deratizacije u prosjeku dolazi dva puta mjesečno kako bi očistila vodu kojom on zalijeva vrt jer se u toj vodi komarci rade legla.

Zaprašivanje krajem lipnja i početkom srpnja
“U ruci držim larve komaraca koje smo zagrabili u bačvi. Takve bačve se tretiraju, na površinu vode se stavlja preparat koji stvara film, pa larve komaraca ne mogu disati”, objasnio je David Mikulan iz Službe za dezinfekciju. Radi se o metodi koja se primjenjuje u sklopu prevencije i provodi se tamo gdje su vode stajaćice.

Uoči ljeta počinje i zaprašivanje. “Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, to je krajem 6. mjeseca i početkom 7. mjeseca kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca”, naveo je Josip Palaversa iz Tehinspekta.

Sterilni mužjaci uvezeni iz Italije
Grad Zagreb je ove godine za borbu protiv komaraca izdvojio 384.000 eura. Dio tih sredstava je namijenjen i edukaciji građana. “Na način da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda je uklanjanje legla komaraca”, poručio je Dragan Grubiša iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

Kao dodatno sredstvo u borbi protiv komaraca, Grad Zagreb će uskoro prvi put ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije. “Što znači da će oni ako su brojnošću nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva i na taj način bismo biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području”, opisala je Ana Klobučar iz NZJZ-a Dr. Andrija Štampar.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.5 ° C
21.1 °
18.2 °
46 %
6.2kmh
0 %
Pon
20 °
Uto
21 °
Sri
15 °
Čet
19 °
Pet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9281
GBP
1,1663
CHF
1,0239
CNY
0,1286
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: