16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Lavrov za BBC: ‘Rusija nije oličenje morala. Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati tko smo’

Pročitajte još:

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak u intervjuu za BBC da Rusija nije “potpuno čista” ali je “takva kakva je” i ne srami se.
Otkad je ruska vojska napala Ukrajinu prije gotovo četiri mjeseca, tisuća civila su ubijene, a čitavi gradovi pretvoreni u ruševine, dok su milijuni Ukrajinaca morali pobjeći iz svojih domova.

“Rusija nije potpuno čista. Rusija je takva kakva je. Ne sramimo se pokazati tko smo”, rekao je Lavrov BBC-ju.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, Lavrov je dao svega nekoliko intervjua zapadnim medijima. I ovoga puta ponovio je službeni stav Kremlja- u Ukrajini ima nacista.

Ruski dužnosnici puno su puta izjavljivali da ruska vojska provodi “denacifikaciju” Ukrajine, a sam Lavrov izazvao je nedavno burne reakcije svojom izjavom da to što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij Židov ne poništava nacističke elemente u njegovoj zemlji jer je “i Adolf Hitler imao židovske krvi u sebi”. Izjava je to zbog koje se i ruski predsjednik Vladimir Putin javno ispričao.

BBC-jev novinar citirao je ruskom ministru službeno izvješće Ujedinjenih naroda o ukrajinskom selu Jahidne u kojem se navodi da su “360 stanovnika, uključujući 74-ero djece i pet osoba s invaliditetom, ruske snage 28 dana prisilno držale u podrumu škole bez toaleta i vode te da je 10-ero starijih ljudi umrlo. Je li to borba protiv nacista, pitao je novinar Lavrova.

“To je velika šteta, ali međunarodni diplomati, uključujući visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, glavnog tajnika UN-a i druge predstavnike UN-a, su pod pritiskom Zapada i Zapad ih vrlo često koristi za širenje lažnih vijesti”, rekao je Lavrov te dodao:

“Rusija nije oličenje morala. Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati tko smo”, rekao je Lavrov.

Ponovio je službeno stajalište Kremlja da su u Ukrajini nacisti. Ruski dužnosnici kažu da njihova vojska vrši “denacifikaciju” te države.

Glede odnosa s Velikom Britanijom, Lavrov je kazao: “Ne mislim da tu više uopće ima manevarskog prostora…jer i (premijer Boris) Johnson i (ministrica vanjskih poslova Liz) Truss otvoreno govore da treba pobijediti Rusiju, baciti ju na koljena. Hajde onda, učinite to!”

Novinar je upitao Lavrova o dvojici Britanaca koje su ruski separatisti nedavno osudili na smrt u okupiranoj istočnoj Ukrajini.

“Ne zanima me pogled zapada. Zanima me samo međunarodno pravo. Prema njemu, plaćenici nisu isto što i vojnici”, rekao je Lavrov novinaru koji mu je ukazao da je u očima zapada Rusija odgovorna za njihovu sudbinu.

Potom je optužio BBC za to što nije razotkrio istinu o tome što se događalo civilima u područjima koje drže separatisti u istočnoj Ukrajini, “a kijevske snage bombardiraju civile već osam godina”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.2 ° C
17.8 °
14.3 °
47 %
4.6kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: