6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Liječnik brutalno napao i teško ozlijedio medicinsku sestru zbog ispričnice za sina

Pročitajte još:

Kaže da je bila neugodno iznenađena kada je naknadno doznala da je njezin napadač liječnik specijalizant u KB-u Dubrava.

Medicinska sestra Renata Brkić (55) ispričala je Indexu da ju je u petak, 14. listopada, oko 19 h u Retkovcu u Zagrebu brutalno napao, davio, srušio na pod i slomio ruku liječnik A. K., inače specijalizant u KB Dubrava.

Kako piše Index, priča je počela kada je liječnikova supruga došla po ispričnicu za njihovog sina vrtićke dobi. Ona je u ordinaciju pedijatra u Retkovcu ušla sa sinom i zahtijevala da joj se izda ispričnica za vrtić. Kada joj je rečeno da treba malo pričekati jer postoje pacijenti koji su bili na redu prije nje, napustila je ordinaciju. Pred kraj radnog vremena ponovno je došla sa sinom, ali ovaj put u pratnji supruga. Medicinska sestra tada je već bila zaključala vanjska vrata ordinacije jer je do kraja radnog vremena trebalo pregledati pacijente koji su čekali u čekaonici.

Prema priči sestre Brkić, Kedžo je uporno zvonio na vanjskim vratima, a ona mu je otvorila vrata čim je završila s pacijentom koji je već bio u ordinaciji.

“Uhvatio me za vrat i počeo gušiti”
“Iz meni nepoznatih razloga, Kedžo me prvo počeo vrijeđati i omalovažavati, a potom i prijetiti da će mi zavrnuti vratom”, rekla je za Index nesretna Brkić.

“Konačno me i fizički napao, uhvatio me za vrat i počeo gušiti da bi me potom bacio na tlo. Krenuo je prema meni i vjerojatno bi nastavio s napadom, no u tome su ga spriječili očevi djece koja su čekala na red ispred ambulante. Sve to događalo se ispred ambulante, pred našim pacijentima djecom i njihovim roditeljima, kao i pred djetetom i suprugom napadača te slučajnim prolaznicima. Dok su očevi držali napadača uza zid ambulante, ja sam plačući pobjegla u svoju kancelariju i pokušala nazvati policiju.

Budući da sam bila u velikom šoku, nisam uspjela, već je to učinio moj suprug, kojeg sam zvala na mobitel i ukratko mu ispričala što mi se dogodilo. Policajci su ubrzo došli i uzeli naše podatke i izjave. Tom prilikom mi je jedan policajac koji me je saslušavao, a koji je prije toga obavio razgovor s napadačem, rekao da mu je Kedžo izjavio da mu nije žao što je to učinio i da bi opet ponovio isto.

Rekao mi je da će zbog te izjave odmah biti odveden u zatvor. Mene je suprug odvezao na hitnu službu u KB Dubrava, gdje sam bila na obradi od petka oko 20 sati do subote oko 12 sati. Tijekom obrade utvrđeno je da sam u napadu teško tjelesno ozlijeđena, da mi je slomljena kost desne šake. Zadobila sam i podljeve od pada i udara leđima i glavom o tlo, dok su mi na vratu ostale masnice od davljenja. Možda je najozbiljnije bilo to što mi je od stresa opasno porastao krvni tlak na 205/110.

Zbog opasnosti od mogućih posljedica tako visokog tlaka, kao što su moždani ili srčani udar, liječnici su poduzimali sve što je trebalo kako bi mi se tlak vratio na normalne vrijednosti, što je trajalo cijelu noć. Ne moram vam objašnjavati pod kakvim sam stresom još uvijek, gotovo da od tada uopće nisam spavala”, požalila se Brkić.

Kaže nam da je bila neugodno iznenađena kada je naknadno doznala da je njezin napadač liječnik specijalizant u KB-u Dubrava.

“Njega su policajci odveli i prema meni dostupnim informacijama, priveli ga na Prekršajni sud u Zagrebu, gdje je kažnjen za remećenje javnog reda i mira po članku 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, tumači Brkić.

Index je poslao upit zagrebačkoj policiji kako to da Kedžo nije kazneno prijavljen s obzirom na to da se radilo o napadu i prijetnjama službenoj osobi, što se prema zakonu kazneno prijavljuje. Također nas je zanimalo je li policija dobila medicinsku dokumentaciju o ozljedama koje je Brkić nanio Kedžo.

Od Brkić smo naknadno doznali da su je zvali u Policijsku upravu te da su najavili da će pokrenuti kaznenu prijavu čim im stigne medicinska dokumentacija.

Ravnateljstvo KB-a Dubrava pitali smo kakve sve sankcije planiraju poduzeti protiv Kedže.

Jedna kolegica sestre Brkić, koja je htjela ostati anonimna (podaci su poznati redakciji), za Index je istaknula da ovaj slučaj nije izoliran, da se zdravstvenim radnicima nerijetko prijeti, da ih se vrijeđa i zastrašuje.

“Tijekom godina moga staža doživljavala sam, a i kolege, brojne neugodnosti na radnom mjestu od strane pacijenata”, kaže nam zdravstvena djelatnica.

“Kako vrijeme prolazi, tako se i situacija intenzivira te od povremenih prijetnji i uvreda nekada, maltretiranja sve češće doživljavamo svakodnevno. Povremeno se događaju i nasrtaji na zdravstveno osoblje, a i ja sam osobno doživjela vrlo agresivne ispade i zastrašivanja. Osjećamo se nemoćni i nezaštićeni. Jedino što možemo je da zovemo policiju, no ponekad treba vremena da ona stigne. Ponekad to bude prekasno i nasilnik već učini ono što želi. Pitanje je vremena kada će se stvar do kraja oteti kontroli i netko ozbiljno stradati. Iskreno se nadam da će netko uvidjeti naš problem i poraditi na njemu”, apelirala je naša sugovornica.

Posebno su ranjive patronažne sestre
Problema imaju i nezaštićene patronažne sestre, koje pacijente u obiteljima uglavnom obilaze same. Sestre koje smo kontaktirali ističu da je njihova djelatnost polivalentna, što znači da pokriva sve sektore zdravstva, uključujući i psihijatrijske bolesnike, narkomane, pa i pacijente koji pate od PTSP-a, od kojih neki imaju oružje u kući. Žale se da je već bilo nekoliko napada na njih tijekom izvida, no stanje je sve gore i nema garancije da se neće dogoditi nešto kobno.

Svi nadležni za sada šute
Pitali smo resorno ministarstvo što planira poduzeti kako bi zdravstveni radnici bili zaštićeniji, postoji li mogućnost da postave zaštitare, kamere i patronažnim sestrama daju neku pratnju.

Kedžu smo pokušali nazvati na mobitel, ali nije se javljao. Poslali smo mu više puta SMS s molbom da nam predstavi svoju stranu priče, no ni na to nam nije dogovorio.

Do kraja pisanja ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore ni s jedne od navedenih adresa – ni od policije, ni od KB-a Dubrava, ni od Ministarstva, ni od Kedže, unatoč ponavljanim upitima i nekim obećanjima odgovora.

Čim ih dobijemo, objavit ćemo ih u cijelosti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: