fbpx
16.3 C
Zagreb
Subota, 24 rujna, 2022

‘Majka je u automobilu pred vrtićem mlatila svoju djecu, prvo je počelo pljuskama, a onda je navalila šakama‘

Pročitajte još:

Otac predškolarca svjedičio je jezivom prizoru ispred dubrovačkog vrtića Palčica.

“Majka, iz nepoznatog razloga, dvogodišnjeg dječaka i četverogodišnju djevojčicu prvo je šamarala po licu, a potom i otvorenim dlanom po tijelu, posebno stražnjici. Razina ljutnje postupno je rasla, uslijedilo je udaranje šakama pa i “čekićanje”, udaranje šakom kao da se zakucava čavao u dasku ili pečat na dokument. Mališani su glasno zapomagali i molili majku da ih poštedi “Mamice nemoj, mama ne…!”, opisuje mučne prizore  koje je gledao 20. lipnja oko 18 sati, za Dubrovački vjesnik. Pozvao je policiju, a majka je nastavila iživljavanje.

Vidio sam da su se dječica u vozilu, u jednom trenutku, nekako uspjela zavući i sakriti između prednjeg i stražnjeg sjedala, ali ih je majka doslovce izvlačila te bjesomučno nastavljala tući. Do dolaska policije sve je trajalo oko pola sata, a svaki se trenutak činio kao vječnost!

MAJKA JE (BILA) OVISNICA
Dramatični događaj koji je ga je ostavio u šoku prepričao nam je sugrađanin, otac predškolca, koji je o slučaju tog dana, sve do 21 sat, davao iskaz u sjedištu PU dubrovačko-neretvanske. Naveo je i kako mu je poznato da je ta majka, navodno, u mladosti imala problema s ovisnosti:

– Ne znam, moguće je da je i to utjecalo na slabiju kontrolu bijesa. Mislim da će se kazneno djelo zlostavljanja djece lakše dokazati jer je policija izuzela snimke nadzorne kamere. Dan kasnije o događaju je svjedočila još jedna majka koja je, došavši preuzeti dijete iz vrtića, također nazočila zlostavljanju mališana.

Na naš upit, glasnogovornik dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva Ante Vetma je ustvrdio kako “to državno odvjetništvo nije nikada zaprimilo prijave vezane uz događaj od 20. lipnja”.

Policija je pak potvrdila intervenciju: – Za ovaj smo događaj saznali zahvaljujući prijavi savjesnih građana. Policija vrlo često apelira na prijavu nasilja, jer je to jedini način da se ono i zaustavi, stoga ovim putem želimo zahvaliti osobama koje su nam dojavile za ovaj događaj i ujedno potaknuti sve one koji su svjedočili nekom obliku nasilja, da o tome obavijeste policiju, uz napomenu da prijava može biti i anonimna. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 31-godišnjakinja počinila prekršaj Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te je protiv nje nadležnom Općinskom sudu u Dubrovniku upućen optužni prijedlog. Policija je o svemu utvrđenom, bez odgode, obavijestila Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, dok Pravobraniteljica za zaštitu djece nije obaviještena o ovom slučaju jer nemamo takvu obvezu – rekla je glasnogovornica PU dubrovačko- neretvanske Andrijana Biskup.

Policija primjereno reagirala
Budući da se postupak majke ne čini kao obični prekršaj, već ima elemente kaznenog djela, pitali smo stručnjake je li policija pogrešno kvalificirala događaj.

Uz uvjet anonimnosti kazali su nam kako je policija pravilno postupila i spis proslijedila Prekršajnom odjelu Općinskog suda koji će spis, ako utvrdi elemente kaznenog djela, promptno proslijediti DORH-u, odnosno zamjeniku državnog odvjetnika za mladež. Inače, suci za prekršaje presuđuju mnogo brže, a da je podnesena kaznena prijava, na početak bi se postupka, s obzirom na stanje u pravosuđu, čekalo čak dvije godine! Ovako je sve već u postupku i za djecu slijedi rješenje na najbrži mogući način.

Tragom našeg pitanja jesu li djeca barem privremeno oduzeta i je li nasilna majka poslana na psihijatrijsko promatranje, iz dubrovačkog Centra za socijalnu skrb su šturo odgovorili kako “zbog Uredbe o zaštiti osobnih podataka ne mogu davati informacije vezane uz postupanja Centra u konkretnom slučaju, radi zaštite privatnosti i interesa obitelji, posebno radi zaštite prava i dobrobiti malodobne djece”. Kako su iz Centra ignorirali dio upita, obratili smo se nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH koje nas je izvijestilo da su žurno zatražili izvješće o postupanju Centra za socijalnu skrb u tom predmetu, nakon čega će Ministarstvo poduzeti radnje sukladno ovlastima:

– Centri po zaprimanju sumnji na nasilje u obitelji postupaju sukladno Obiteljskom te Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji te drugim propisima i pravilima struke u svrhu zaštite prava i dobrobiti žrtava nasilja u obitelji. Kad zaprimi obavijest o sumnji na nasilje nad djetetom, Centar je dužan odmah ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava jer zakon jasno propisuje da su tjelesno kažnjavanje i drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci oblik nasilja u obitelji. Prema Protokolu je stručni tim Centra (socijalni radnik, psiholog i pravnik) dužan bez odgode stupiti u kontakt s djetetom i obitelji te izraditi procjenu ugroženosti/sigurnosti djeteta te zaključiti o potrebi poduzimanja mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta. Ako postoji opasnost za život, zdravlje ili dobrobit djeteta koja se može otkloniti samo izdvajanjem djeteta iz neposrednog okruženja, Centar će odlučiti o žurnom izdvajanju djeteta od roditelja i odlučiti o privremenom smještaju djeteta kod osobe koja zadovoljava pretpostavke za skrbnika, udomiteljske obitelji, ustanove socijalne skrbi odnosno fizičke ili pravne osobe koja obavlja djelatnost socijalne skrbi – pojašnjeno nam je.

Uključeno i pravobraniteljstvo za djecu
Uz konstataciju da je slučaj doista zabrinjavajući, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je potvrdila da je policija niti Centar za socijalnu skrb nisu obvezni obavještavati o pojedinačnim povredama djetetovih prava, već pravobraniteljica u okviru svojih ovlasti prati funkcioniranje sustava ako na temelju prijava i obavijesti, nerijetko i iz medija, dozna za konkretne povrede djetetovih prava:

– Uključit ćemo se u praćenje slučaja, ali ga ne možemo javno komentirati, treba znati da smo prema Obiteljskom zakonu svi dužni prijaviti sumnju u povredu djetetovih prava: tjelesno ili mentalno nasilje, spolnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nehajno postupanje, zlostavljanje ili izrabljivanje djeteta. Prijave mogu biti i anonimne, a onima koji se ustručavaju prijaviti nešto “u što nisu sigurni”, poručujemo da je opravdano prijaviti i sumnju u zlostavljanje te da se od njih ne očekuje da dokažu da se ono stvarno dogodilo, jer će nadležne službe utvrditi utemeljenost sumnje- rečeno nam je i naglašeno da za kazneno djelo zlostavljanja djeteta roditelju može biti izrečena kazna od jedne do pet godina, a za kvalificirane oblike (teška tjelesna ozljeda, smrt djeteta) i do 15 godina zatvora. Od jedne do tri godine je zatvorska kazna za nasilje u obitelji, a za prekršaj nasilja u obitelji mogu se izreći novčana i kazna do 90 dana zatvora te zaštitne mjere, piše Dubrovački vjenik.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Joe Biden nakon govora lutao po pozornici: “Ovo je strašno i tužno”

Joe Biden sudjelovao je na konferenciji Globalnog fonda u New Yorku. Nakon što je završio sa svojim govorom, uslijedio je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.3 ° C
16.7 °
15.1 °
72 %
2.6kmh
0 %
Sub
16 °
Ned
15 °
Pon
21 °
Uto
16 °
Sri
15 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5253
USD
7,4331
GBP
8,6839
CHF
7,7936
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: