23.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Meteoalarm upaljen za gotovo cijelu Hrvatsku: Stiže zahladnjenje, nevrijeme i kiša

Na snazi je žuti meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim za područja Karlovačke i Gospićke regije. Posebno, narančasto upozorenje izdano je za područje Velebitskog kanala zbog jakih udara bure

Pročitajte još:

Pretežno sunčano, pogotovo do sredine dana. Ujutro na kopnu ponegdje magla koja se može i dulje zadržati. Poslijepodne i osobito navečer sa zapada porast naoblake i lokalno malo kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru Vjetar na kopnu slab, u drugom dijelu dana ponegdje umjeren jugozapadni i južni, na istoku jugoistočni.

123 1
Foto: DHMZ

Na Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, a potom jugo u jačanju na umjereno i jako, najprije na sjevernom dijelu.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 12 do 16 na kopnu i od 15 do 20 °C duž obale.

Istočna Hrvatska
Pretežno sunčano, ujutro uz rijeke moguća magla. Navečer sa zapada porast naoblak. Vjetar slab, u drugom dijelu dana ponegdje umjeren jugozapadni i južni. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 6, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 16 °C.

Središnja Hrvatska
Pretežno sunčano, ujutro mjestimice magla. Prema večeri sa zapada porast naoblake. Vjetar slab, prema večeri ponegdje umjeren jugozapadni i južni. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 6, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C.

Gorski kotar i Lika
Pretežno sunčano, ujutro ponegdje magla, a moguć je i slab mraz. Popodne i navečer sa zapada porast naoblake, a uglavnom u Gorskom kotaru lokalno kiša. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 5, a najviša dnevna uglavnom od 12 do 15 °C.

Istra
Pretežno sunčano,a sredinom dana povećanje naoblake. Slaba do umjerena bura i istočnjak prijepodne će okrenuti na jugo u jačanju na umjereno do pojačano, navečer mjestimice i jako. More malo do umjereno valovito, u jačanju na umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 10 do 12 °C, u unutrašnjosti Istre od 6 do 9 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C.

Sjeverni Jadran
Pretežno sunčano, a popodne i navečer sa zapada porast naoblake, lokalno i kiša, uglavnom na Kvarneru i širem riječkom području. Ujutro slaba i umjerena bura, a potom južni vjetar i jugo u jačanju. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 6, na Jadranu od 9 do 14, u unutrašnjosti Istre malo niža, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

Dalmacija
Pretežno sunčano, a popodne i navečer postupni porast naoblake, u noći na petak ponegdje kiša. Ujutro slaba i umjerena bura, a potom jugo u jačanju. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na otocima i viša, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 20 °C.

Od petka grmljavina, na moru olujni udari vjetra
Umjereno i pretežno oblačno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i uz njega gdje će biti i grmljavine.

Popodne i navečer prestanak oborine i postupno razvedravanje. Bit će vjetrovito uz umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji i jugo, a popodne će okrenuti na sjeverozapadni i potom sjeverni koji će na moru imati i olujne udare.

U petak promjenjivo oblačno uz čestu kišu, osobito na Jadranu, i pljuskove s grmljavinom, te najprije jugo, zatim buru i tramontanu, često jaku, a i u sunčaniju subotu će biti prilično vjetrovito, ne samo na Jadranu nego posebice u istočnoj Hrvatskoj, ponajviše u Podunavlju. U nedjelju mirnije, a od ponedjeljka opet promjenjivije, javlja HRT.

Česta kiša na Jadranu
“U petak u kopnenom području povremeno kiša, a nakon umjerenog jugozapadnjaka, zapuhat će sjeverni vjetar i jačati. S razvedravanjem u dane vikenda hladnije, a mjestimice može biti slabog mraza. Bit će djelomice pa i pretežno sunčano, a umjeren vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Oblačnije na istoku, gdje će i u subotu biti jakog vjetra.

Na Jadranu u petak česta kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Za vikend pretežno sunčano i hladnije. Bit će vjetrovito uz jugozapadnjak i jugo koje će potkraj petka okrenuti na buru, pa u subotu valja računati na jaku buru i sjeverni vjetar, prolazno i sjeverozapadni”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Upaljen meteoalarm za petak
DHMZ je za petak izdao žuti meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim za područja karlovačke i gospićke regije. Posebno, narančasto upozorenje izdano je za područje Velebitskog kanala zbog jakih udara bure.

U petak promjenjivo oblačno uz južinu, mjestimice s kišom, na Jadranu i grmljavinom, a za vikend sunčanije, ali i svježije. U petak će zapuhati umjeren i jak jugozapadnjak, na moru i jugo, popodne u okretanju na sjeverozapadnjak i sjeverac, duž obale i buru.

U subotu će biti i olujnih udara, a u nedjelju će vjetar oslabjeti. Temperatura zraka za vikend osjetno niža, ujutro na kopnu uz mogućnost mraza.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.7 ° C
24.3 °
21.1 °
45 %
1.5kmh
0 %
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: