11.2 C
Zagreb
Subota, 11 svibnja, 2024

Meteorolozi objavili prognozu za zimu: Susnježica i snijeg već su zahvatili dio zemlje, a ima i slabe kiše

Pročitajte još:

Samo dan uoči klimatološkog početka zime, dojam je baš zimski, barem u dijelu unutrašnjosti. Kako javlja N1, slaba susnježica pada jutros u Bednji u Varaždinskoj županiji, snijeg pada u Otočcu u Lici, ali i na Sljemenu, a ima i slabe kiše, lokalno u unutrašnjosti. Duž obale je većinom suho, no puše umjerena do jaka bura, olujne je jakosti na udare pod Velebitom.

U nastavku dana bit će isto vjetrovito duž Jadrana, gdje će se zadržavati uglavnom suho i dijelom sunčano. Na kopnu tmurno, uz slabu kišu, ali i susnježicu i snijeg.

U četvrtak i petak se očekuje više oborina, pri čemu osim u gorju snijega može biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti. Na Jadranu je vrijeme uglavnom suho, ponegdje uz sunčana razdoblja. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, a na moru će puhati umjerena i jaka bura, uglavnom podno Velebita s olujnim udarima gdje je trenutno upaljen narančasti meteoalarm. Temperatura zraka iznosi između 0 i 5, u gorju i niža. Na Jadranu najniža temperatura od 5 do 11, a najviša dnevna od 8 do 14 °C.

– Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./23. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla (hladna) uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina – najavili su meteorolozi DHMZ-a.

Vikend na moru donosi lokalno izraženije pljuskova praćene grmljavinom. Lokalno su moguće nevere.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14.3 ° C
14.9 °
9.1 °
59 %
1.5kmh
0 %
Sub
23 °
Ned
24 °
Pon
21 °
Uto
21 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9270
GBP
1,1612
CHF
1,0227
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: