6.9 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Na snazi crveno upozorenje: Ostanite u klimatiziranom, blizu tuša i pazite gdje držite lijekove

Pročitajte još:

Poseban oprez savjetuje se ljudima starijim od 65 godina, kroničnim srčanim bolesnicima te roditeljima djece mlađe od 4 godine, kod kojih još nije razvijen dustav prirodne termoregulacije tijela

Očekuje se novi val visokih temperatura zraka, koje bi ovih dana mogle ići i blizu 40 stupnjeva, kažu meteorolozi, pa vrijedi ponoviti nekoliko važnih pravila uz koja je takve temperature lakše prebroditi, kojih se posebno moraju pridržavati starije osobe i kronični srčani bolesnici, ali i roditelji djece mlađe od 4 godine, čiji tjelesni sustav za termoregulaciju još nije dobro razvijen i koja često ne mogu prepoznati žeđ i neće tražiti tekućinu, pa lako mogu dehidrirati.

Hrvatska je danas pod žutim meteoalarmom DHMZ-a koji označava opasno vrijeme, a Istra, Kvarner i područje Rijeke pod crvenim su upozorenjem te se tamo očekuju najteži vremenski uvjeti kad su vrućine u pitanju. Očekuju se iznimno visoke temperature, do 38 stupnjeva Celzijevih, no moguće je i više. U subotu se temperature penju i do 40-ice pa će vrijeme biti opasno, prenosi RTL.

Najviša temperatura jutros izmjerena je u 7 sati u Senju gdje je već bilo gotovo 30 stupnjeva, točnije 29,9. Stvarni osjećaj topline bit će, naravno, daleko veći, zbog čega su izdana i upozorenja kako se ponašati što se posebno odnosi na osjetiljive skupine: djecu, starije osobe i kronične bolesnike.

Dobra vijest je da će od nedjelje u unutrašnjosti biti malo manje vruće, no prije toga čeka nas vrhunac vrućina. Tako će danas na Jadranu bez promjena, ostaje sunčano i vedro, dok će se u unutrašnjosti uz izostanak vjetra te slab do umjeren dnevni razvoj oblaka činiti još sparnije. Uz obalu ujutro burin, zatim poslijepodne jugozapadnjak i zapadnjak, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak.

Već prijepodne vruće, a maksimalna temperatura će biti većinom između 33 i 38, lokalno i do 40 stupnjeva.

Za vikend na Jadranu većinom sunčano i vrlo vruće. Noći će biti sve toplije s temperaturom iznad 25, lokalno i jedva ispod 30, dok će tijekom dana biti uglavnom iznad 35, 36 stupnjeva. U unutrašnjosti vrhunac vrućina u subotu kada će temperatura biti oko 40 °C, a zatim će prema kraju dana i u noći na nedjelju uz više oblaka biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Uz dotok malo svježijeg zraka od nedjelje će biti malo manje vruće.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
90 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: