16.6 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Nastavlja se bablje ljeto: Pržit će i 30°C, na Jadranu mogući jaki udari bure

Vjetar će puhati slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu slaba do umjerena bura, ponegdje s jakim udarima

Pročitajte još:

Hrvatsku u srijedu očekuje pretežno sunčano vrijeme, ponegdje s umjerenom naoblakom te najvišim dnevnim temperaturama između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva, samo u gorju malo nižim, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

U unutrašnjosti ujutro mjestimice ima magle.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, ponegdje s jakim udarima, podno Velebita i olujnim, a od sredine dana na srednjem i južnom dijelu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 25 i 30 °C, u gorju malo niža, piše DHMZ.

Kraj je rujna, ali ‘bablje ljeto’ se nastavlja.

Zašto ‘bablje ljeto?’
Znate li uopće otkud taj izraz?

Prema Wikipediji – bablje ljeto (Miholjsko ljeto, Martinjsko ljeto) je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Ali zašto baš ‘bablje ljeto’? Postoji više teorija.

Prema jednoj, dolazi od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae “jedre” u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi” (od baba = stara žena, vještica).

U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Staro je vjerovanje da će biti vjenčanja ako se leteća paučina uplete u kosu mlade djevojke.

U većini europskih jezika pojam je poznat kao ‘bablje ljeto’, ali postoje i drugi oblici poput ‘Miholjsko ljeto’ i ‘Martinjsko ljeto’ (prema sv. Martinu 11. studenog). U Bugarskoj je ‘cigansko ljeto’, a u Nizozemskoj ‘kasno ljeto’.

I Amerikanci imaju naziv za ovo, zovu ga ‘indijansko ljeto’.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
15.8 °
14.1 °
67 %
2.1kmh
0 %
Ned
16 °
Pon
23 °
Uto
23 °
Sri
18 °
Čet
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9290
GBP
1,1654
CHF
1,0259
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: