15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

NOVI VAL POSKUPLJENJA ENERGENATA? Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu

Pročitajte još:

Jesen koja je pred nam poprilično je neizvjesna što se energenata tiče, a osim što se strahuje od nestašice plina zbog globalne situacije u svijetu, strahuje se i od cijena koje bismo mogli plaćati za plin, ali i ostale energente uslijed rata u Ukrajini, piše Net.hr.

Korisnici plina čiji je distributer tvrtka Ivkom-Plin d.o.o. na području grada Ivanca na sjeveru Hrvatske nedavno su ostali iznenađeni kada im je uz račune stigla jedna poprilično neugodna obavijesti. Naime, Ivkom-Plin d.o.o., obavijestio ih je da bi s 1.10.2022. cijene plina, nastave li koristiti njihove usluge, mogle drastično skočiti te su im sugerirali da ukoliko ne žele plaćati skupe račune, promijene distributera.

U protekloj plinskoj godini, navode u uvodu svoje obavijesti, uspjeli su omogućiti kućanstvima najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, što su planirali i u sljedećim godinama. No, “trenutna situacija na tržištu plina uzrokuje veliku nestabilnost cijena koje su na današnji dan višestruko veće od naše dosadašnje cijene (okvirno 1,25 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH)”, navode nadalje.

“Zbog novonastale situacije vjerojatno Vam nećemo biti u mogućnosti ponuditi cijenu nižu od cijene plina u javnoj usluzi te Vas obavještavamo da bi naša cijena od 1.10.2022., prema sadašnjim cijenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH”, stoji u obavijesti koju su zaprimili njihovi korisnici.

U daljnjem tekstu navode da kupci imaju pravo odabira žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obavezi javne usluge ili slobodno na tržištu po tržišnim uvjetima od Ivkom-plina ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom.

“Na našem distributivnom području opskrbljivač u vezi javne usluge je Gradska plinara Zagreb s cjenikom koji je javno objavljen na internetskim stranicama”, kazali su, dodajući da bi njihova okvirna cijena do 31.3.2023. godine iznosila 3,3 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH.

U nastavku obavijesti korisnicima su pojasnili kako mogu promijeniti svog opskrbljivača, a sudeći prema najavljenom povećanju građani će biti primorani prijeći na Gradsku plinaru Zagreb i biti sretni što će plaćati “samo” 164 posto više nego sada, odnosno 3,3 kune umjesto 1,25 koliko trenutno plaćaju.

Dođe li do ovog cjenovnog skoka, riječ je o povećanju od nevjerojatnih 1100%. Korisnici s kojima smo razgovarali, a koji su zaprimili ovu obavijest, kazali su nam da su ostali jako iznenađeni i šokirani ovim dopisom, a neki su odmah počeli razmišljati o promjeni opskrbljivača.

“Mislim da ću promijeniti distributera, ako zaista dođe do takvih cijena, računi će nam biti ogromni. Tko će to plaćati?”, rekla nam je jedna čitateljica s kojom smo razgovarali, piše Net.hr.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: