14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Novi Zekanovićev performans u Saboru: ‘Oni koji ne pristaju na obuku Ukrajinaca mogu si staviti ovaj znak’

Pročitajte još:

Saborski zastupnici u srijedu raspravljaju o Vladinom prijedlogu Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, a tijekom zasjedanja zastupnik Hrvoje Zekanović iznova je napravio performans.

Kada je dobio pravo na govor, Zekanović je izvadio papir na kojemu se nalazi slovo “Z”, inače simbol ruske invazije, koji je potom pokidao.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović poručio je zastupnicima: “Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite ovaj znak” i pritom je pokazao komad papira sa slovom ‘Z’ inače simbolom na brojnim ruskim tenkovima prilikom invazije na Ukrajinu, koji je zatim pokidao. Uslijedile su burne reakcije, na što je Jandroković komentirao: “Polako kolege, što ste se uzvikali? Kolega Zekanović je dobiti opomenu” te dodao da oporba vrijeđa vladajuće, a ne može prihvatiti kritiku na svoj račun.

Banožić zastupnicima obrazložio misiju EU za vojnu pomoć
Na početku rasprave ministar obrane Mario Banožić iznio je obrazloženje za sudjelovanje u obuci. Podsjetio je da su države članice EU i NATO-a započele s donacijama oružja Ukrajini te da su određene saveznice započele s pružanjem obuke (Velika Britanija i Kanada). Dodao je da su krenule i potpore na bilateralnim osnovama kako bi napori potpore Ukrajini bili koordinirani.

“Donesena je 17. listopada odluka o misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini na dvije godine te će se provoditi na teritoriju članica Unije. Ona se ne razlikuje od misija u Maliju, Mozambiku…Osim što je napravljen presedan da se misija provodi na teritoriju EU. Države mogu sudjelovati upućivanjem timova za obuku na svom teritoriju ili na teritorijima članica. Misija je fleksibilna kako bi se mogla brzo prilagoditi. Upravo ove karakteristike za unapređenje usvojene su u ožujku ove godine, a treba ih provoditi individualno i kolektivno”, rekao je Banožić.

“O uspostavi misije počelo se raspravljati krajem kolovoza, a Hrvatska je od samog početka podržala proces. Operativni troškovi procijenjeni su na 106,7 milijuna eura, a provode ih članice, pa tako i RH. Postoji mogućnost povrata troškova obuke i ostalih troškova. Hrvatska bi sudjelovanjem nastavila aktivan doprinos i provodila svoju ustavnu misiju doprinosom međunarodnoj sigurnosti”, dodao je.

“Vlada predlaže da u ovoj misiji EU sudjeluje do 80 pripadnika oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije, do 100 ukrajinskih pripadnika može prijeći u Hrvatsku. Financijska sredstva osiguravaju se na razini Ministarstva obrane u državnom proračunu”, rekao je Banožić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: