22.7 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Opasan toplinski val, temperature do 40: Pogledajte tablicu DHMZ-a

Unatoč lokalno umjerenoj naoblaci, pretežno je sunčano u većem dijelu zemlje. U nastavku utorka postoji tek manja vjerojatnost za kakav prolazni pljusak na krajnjem sjeverozapadu uz granicu sa Sloveniji.

Pročitajte još:

“Sunčano, vruće i sparno. Ponegdje u unutrašnjosti umjerena naoblaka, a poslijepodne na sjeverozapadu mala vjerojatnost za lokalni pljusak ili pokoju kap kiše. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni, u Istri južni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura između 31 i 36 °C”, stoji u današnjoj prognozi DHMZ-a.

Prema tablici DHMZ-a, vrlo velika opasnost od toplinskog vala (broj 3) označena je danas za Rijeku. Sutra je vrlo velika opasnost označena za područje Zagreba, Karlovca, Rijeke i Dubrovnika.

ca195546 55b4 4776 9213 e65b3e7be301

“U utorak i srijedu temperatura će u većini mjesta još malo porasti, a drugi ovogodišnji toplinski val biti na vrhuncu. U četvrtak popodne te u noći na petak sparina će mjestimice biti prekinuta intenzivnim pljuskovima, lokalno i grmljavinskom nevremenom uz tuču, ali već za vikend opet vedrina i neugodna vrućina koja će na Jadranu obilježiti cijeli tjedan.

Ovdje se ni noću temperatura ponegdje neće spuštati ispod 25 stupnjeva otežavajući kvalitetan san i odmor. A uz upozorenje i na vrlo visoku opasnost od toplinskog vala, na sjevernome dijelu u noći s četvrtka na petak potrebno je upozoriti na lokalno jake nevere”, rečeno je u prognozi HRT-a.

Vrhunac vrućine bit će u srijedu, na moru će toplinski val trajati sve do kraja tjedna, a na kopno kratkotrajno olakšanje dolazi na prijelazu s četvrtka na petak s hladnom frontom koja je još daleko od naših krajeva.

Danas temperature do 36 stupnjeva
U Hrvatsku pak i dalje stiže vrlo topao i razmjerno suh zrak sa sjevera Afrike pa će u utorak na istoku biti vrlo vruće, popodne i do 36 Celzijevih stupnjeva uz uglavnom sunčano vrijeme te samo mjestimice do umjeren sjeverozapadnjak, javlja HRT.

Slično vrijeme i u središnjoj Hrvatskoj. Uz obilje sunčanih sati i popodnevnu temperaturu oko 35 stupnjeva u hladu, potrebno je upozoriti na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, dodaje HRT.

U Dalmaciji uglavnom vedro. Danju će temperatura porasti na vrijednosti između 32 i 36. Blago osvježenje pružat će povremeno umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, nekima i mirno ili malo valovito more, temperature oko 25 stupnjeva. Ali zbog vedrine na jugu zemlje UV indeks je vrlo visok pa se svakako zaštitite i od štetnog UV zračenja i od vrućine, osobito tijekom najtoplijeg dijela dana kada će temperatura dosegnuti 34 Celzijeva stupnja.

Idući dani i dalje vrlo vrući
Idući dani na Jadranu vrući i vrlo vrući, osobito u Dalmaciji, gdje se temperatura ni noću mjestimice neće spustiti ispod 25 stupnjeva. Ipak, u četvrtak popodne te u noći na petak na sjeveru će biti intenzivnih pljuskova, lokalno i nevera koje će donijeti prolazno osvježenje.

Na kopnu u srijedu vrhunac toplinskog vala, no navečer na sjeveru zemlje mogući i jači lokalni pljuskovi. U četvrtak popodne osvježenje će ponegdje doći uz intenzivne pljuskove, lokalno i grmljavinsko nevrijeme s tučom, pa će se u promjenjivi petak ipak moći lakše disati.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.7 ° C
23.3 °
21.8 °
41 %
3.1kmh
0 %
Čet
23 °
Pet
16 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9365
GBP
1,1686
CHF
1,0255
CNY
0,1294
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: