14.1 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Ovo im je vođa: Glumili policajce, 89 Zagrepčana im dalo preko milijun eura

Skupinu je predvodio Romano Beganović, a žrtvama su uzimali i nakit

Pročitajte još:

Mi smo policajci. Istražujemo djelatnike banke koji su u opticaj stavili krivotvorene novčanice. Moramo provjeriti imate li kod sebe krivotvorenih novčanica. Doći će policajac koji će, ako nađe krivotvorine, izdati potvrdu s kojom možete u FINI zamijeniti novac, uvjeravali su žrtve starije dobi članovi kriminalne organizacije, njih ukupno 22, protiv kojih je Uskok ovih dana podigao optužnicu. Smatraju da su od rujna do 23. studenog prošle godine tako prevarili 89 starijih građana za ukupno čak 1,045.005 eura.

Traže i da se 15-orici okrivljenika produlji istražni zatvor.

Lagali da su policajci
Prema ranijem pisanju medija, skupinu su predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn kojeg je policija otprije povezivala s ovakvim vrstama prevara na koje su zbog njihove učestalosti duže vrijeme upozoravali građane, osobito one starije.

Kako je opisano u optužnici, Beganovića, odnosno prvookrivljenog se tereti da je od rujna do 23. studenoga 2022. godine u Zagrebu isplanirao izvršenje više kaznenih djela prevare te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko kriminalno djelovanje.

Navodi se kako su većem dijelu starijih osoba rekli da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te da je potrebno, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom krivotvoreni novac mogu u FINI zamijeniti za pravi. Ujedno su im neistinito predočavali da osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Operirali iz pozivnog centra
Optužnica dalje specificira kako je tekla cijela operacija, a banda je čak imala i pozivni centar. Beganović je sve organizirao davao upute Šajnu i ostalima da telefonom nazivaju starije osobe te da im se predstavljaju kao policajci. Okrivljenici od drugog do devetog su zatim prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine.

Nakon što su im žrtve povjerovale i otkrile koliko novca i zlatnog nakita posjeduju, na njihove adrese su odlazili od devetog do 21. okrivljenika, koristeći se vozilima koja je prvookrivljenik prethodno osigurao u tu svrhu. Na ime navodnog pregleda su potom od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga predavali Beganoviću bande, a koji ga je sukladno njihovim ulogama međusobno dijelio.

Okrivljenici su tako u svega dva mjeseca prevarili 89 starijih osoba i pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.045.005,64 eura. USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv 15 okrivljenika.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
14.1 ° C
14.4 °
12.1 °
83 %
2.6kmh
75 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9292
GBP
1,1654
CHF
1,0259
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: