6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ovo je svećenik pedofil iz Rijeke koji je zlostavljao 13 dječaka: ‘Ja sam počinio grijehe i strašno mi je žao’

Bivši visoki crkveni velikodostojnik i bivši rektor Katoličko bogoslovnog fakulteta sve je priznao Nacionalu

Pročitajte još:

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u ponedjeljak se slomio i u suzama otkrio jezive slučajeve seksualnog nasilja koje su izvršili svećenici i službenici Crkve. Među ostalim, naveo je i slučaj svećenika “M.Šp” koji je optužen da je zlostavljao 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina.

“Svećenik M. Šp. (1953.) optužen je 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika. U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivnju. Izrečene su mu mjere zabrana vršenja ovlasti koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi uključujući i predavanje na fakultetu.

O svemu je obaviještena Kongregacija za nauk vjere. 2018. javljaju se nove optužbe protiv njega i ponovno se otvara istraga”, rekao je Uzinić i dodao kako je optuženi priznao da je bilo više slučajeva zlostavljanja u godinama 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. “Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od 6 do 13 godina. Tada se svećenik M. Šp. osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima. Također je tražio od Svetog Oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža, što mu je udijeljeno 13. prosinca 2018. godine”, rekao je Uzinić.

‘Molim ih da mi oproste’

Nacional piše kako je riječ o Milanu Špeharu, bivšem visokom crkvenom velikodostojniku i bivšem rektoru Katoličko bogoslovnog fakulteta u Rijeci koji im je, prema pisanju Nacionala, u subotu 20. svibnja priznao svoja zlodjela.

“Nitko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati činiti pokoru, i žaliti što sam to počinio i moliti Boga da prije svega izliječi sve one rane koje sam im zadao a i crkvu moliti za oproštenje što sam bio nedostojan njenog povjerenja u mene i svećeničkog zvanja”, rekao je Špehar za Nacional.

Lažne suze

U Nacionalovom tekstu se navodi kako je riječki nadbiskup Mate Uzinić pune dvije godine znao da njegovi svećenici čine grozne pedofilske zločine te da su upropastili živote više desetaka maloljetnika, ali je sve to uporno prešućivao. Pišu i kako Uzinić nikad ne bi na hitno sazvanoj konferenciji pustio lažne suze da nije shvatio da će ga Nacional svojom istragom raskrinkati pa je to želio preduhitriti.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: