6.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Plenković: Fiksiramo sve današnje cijene za benzinske postaje, osim na autocestama!

Pročitajte još:

Vlada je jutros održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila nove mjere vezane za cijene goriva u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković obratio se medijima odmah nakon toga. Rekao je da se telefonska sjednica Vlade odnosila samo na jednu točku – uredbu o dopunama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama”, rekao je Plenković.

Fiksirali smo cijene goriva na onim crpkama koje nisu na autocestama na 13,50 za benzin, na 13,08 za dizel te na 9,45 za plavi dizel. Na autocestama će dizel koštati 14,57, a benzin 14,06 kuna, rekao je premijer Andrej Plenković predstavljajući mjere za rast cijena goriva.

unnamed 1
Foto: Vlada RH

Da nije bilo dosadašnjih mjera, dodao je, dizel bi sada iznosio 16,64 kuna, benzin 15,95, plavi dizel 11,83 kuna.

unnamed 2
Vlada RH

– Jedino što će se dogoditi sutra je da će rasti cijene eurosupera 95 i eurodizela na autocestama. Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intezivnu turističku sezonu – rekao je Plenković.

Mjera na snagu stupa sutra, a vrijedit će dva tjedna.

– Imamo još prostora, taj prostor je velik u smislu fiksiranja cijena, a ima prostora i u pogledu trošarina da dođemo do minimalne – rekao je premijer upitan koliko Vlada ima još prostora za intervenciju u cijene goriva.

Upitan za intervencije što se tiče cijena hrane koje divljaju, Plenković je istaknuo kako su energenti ono što pokreće naše gospodarstvo i od toga sve kreće.

– Sve je to lančana reakcija – rekao je podsjetivši kako je Vlada na velik dio artikala smanjila PDV te naglasio kako i trgovački lanci moraju sudjelovati u ovoj krizi.

– Ne možemo mi sve, ovo je trenutak da svi budemo odgovorni – rekao je.

Na pitanje o prijedlogu Damira Vanđelića o subvencijama za gorivo po prijeđenom kilometru, ministar financija Zdravko Marić je istaknuo što ponavlja stalno, a to je da Vlada razmatra sve.

Još je 37 lipa ostalo je za smanjiti trošarine na benzin, a 19 lipa na dizel, dodao je Marić.

Na pitanje je li u kontaktu s distributerima te na opasku da neki kažu da već nemaju dizela, ministar gospodarstva Davor Filipović ne vjeruje da je to istina.

– Ne očekujem nikakve nestašice. Pred sobom imamo izuzetno neizvjesno razdoblje – rekao je.

Svugdje je prisutan rast cijena goriva, poručio je Filipović upitan smatra li da je u Hrvatskoj ovakav rast opravdan.

Uskoro više…

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.2 ° C
8.8 °
4.8 °
80 %
1kmh
0 %
Čet
7 °
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: